Milieubelasting+omlaag+door+precisievoeding+varkens
Nieuws
© Varkens Archief

Milieubelasting omlaag door precisievoeding varkens

Door het aanbod van nutriënten uit varkensvoer beter af te stemmen op de werkelijke behoefte van de dieren, daalt de milieubelasting. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van het EU-project 'Feed-a-Gene' van Wageningen Livestock Research dat het onderzoeksinstituut samen met 22 andere internationale partijen heeft afgerond.

Het project 'Feed-a-Gene' was gericht op het verbeteren van de voederconversie voor varkens, pluimvee en konijnen in verschillende productiesystemen en op het reduceren van impact op het milieu. Daarbij keken de onderzoekers naar het voer (grondstoffen en nutriënten), naar de genetische aanleg van de dieren en hoe beide beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

De Wageningse onderzoekers voerden het varkensonderzoek onder meer op het Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel uit.


Drie onderwerpen

'Als we keken naar de diersoorten, waren drie onderwerpen van belang: wat zijn actoren die bijdragen aan de efficiency voor stikstof? Wat kan procestechnologie op grondstoffen doen om de voederwaarde ervan te verbeteren en met welke (genetische) diereigenschappen die leiden tot een betere dierprestatie en voerefficiëntie, kunnen we rekening houden in de voersamenstelling?' zegt Alfons Jansman, senior onderzoeker diervoeding van Wageningen Livestock Research.

Door een verbetering van de voederconversie gaat het dier efficiënter om met nutriënten waardoor er minder mineralen in mest en urine terechtkomen. Dat leidt weer tot een lagere stikstofbelasting van het milieu. Daarnaast gaat ook de eiwitefficiëntie omhoog.

'In het lab keken we welke procestechnologieën nutriënten in grondstoffen het beste ontsluiten. We keken dus naar de verteerbaarheid van grondstoffen en het voer. Welk deel komt vervolgens aan het dier ten goede en welk deel verdwijnt in de mest en urine en komt dus in het milieu terecht', legt Jansman uit.


Alternatief voersysteem

In Sterksel werd een alternatief voersysteem getest waarbij individuele dieren een variabel mengsel van twee voeders aangeboden kregen, speciaal op elk dier afgestemd waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met de individuele eigenschappen van het dier, bijvoorbeeld het geboortegewicht en de genetische aanleg voor eiwitaanzet.

'Nu is dat systeem misschien nog te duur, maar de achterliggende gedachte en uitkomsten zijn zeker goed bruikbaar voor verdere ontwikkeling van precisievoedingsconcepten', zegt de onderzoeker.


Frankrijk en Spanje

Voor vleeskuikens is soortgelijk onderzoek in Frankrijk verricht. In Spanje en Frankrijk is bij soortgelijk onderzoek gekeken naar konijnen. Wageningen Livestock Research werkte vijf jaar aan dit onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer