Telers twijfelen over winst variabel loofdoden

Variabel loofdoden is een relatief eenvoudige manier van precisielandbouw en levert besparingen op in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Of er winst valt te behalen, is nog niet altijd duidelijk.

Telers+twijfelen+over+winst+variabel+loofdoden
© Han Reindsen

Dat is de ervaring van een viertal deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Bij variabel loofdoden, spuiten telers doseringen loofdoodmiddelen op specifieke plaatsen binnen een perceel. Dat gebeurt met behulp van taakkaarten, die zijn gemaakt met behulp van een satelliet, drone of eigen sensoren.

'Het is in de precisielandbouw een van de makkelijkste onderdelen om mee te beginnen', vertelt NPPL-deelnemer Gert Sterenborg uit het Groningse Onstwedde. Sinds enkele jaren past hij variabel loofdoden toe, maar niet op al zijn percelen. Het kost namelijk veel tijd. 'Soms heb je ook gewoon haast en geen tijd om vooraf nog een taakkaart te maken. Je moet een beetje geluk hebben met de beschikbare beelden van het perceel.'


Kosten hoger

NPPL-deelnemer Pieter van Leeuwen Boomkamp uit het Gelderse Nijkerk heeft tot nu toe één keer een variabele dosering gegeven bij het loofdoden. 'Het experiment was voor mij wel geslaagd, ik kon minder bestrijdingsmiddel toedienen. Financieel pakte het nadelig uit, vanwege de investeringen die ik moest doen. De kaarten en de dronebeelden hebben me meer gekost dan ik aan bestrijdingsmiddel bespaarde.'

Ook Van Leeuwen Boomkamp valt de eenvoud van het systeem op. Toch heeft hij twijfels over het rendement. 'Ik was wat liters minder bestrijdingsmiddel kwijt dan bij een normale dosering. Maar of het ook beter ging dan wanneer ik gewoon met boerenwijsheid doseringen had verdeeld? Dat vind ik toch lastig te zeggen.' Het rendement is volgens hem afhankelijk van het perceel.


Snel overtuigd

In Limburg deed Mischa Raedts uit Sevenum enkele jaren geleden voor het eerst ervaring met variabel loofdoden op. Hij raakte al snel overtuigd en blijft de toepassing de komende tijd gebruiken, maar dan alleen bij percelen waarbij het goed uitkomt. 'Percelen waar het toch al helemaal vol staat? Mooi niet doen! Dan kost het alleen maar tijd en energie.'

De deelnemers raden over het algemeen variabel loofdoden aan, mits de technologie al in huis is en de percelen geschikt zijn. Variabel loofdoden verhoogt de opbrengst niet, maar het scheelt wel in de kosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer