Hormonen controleren lengte van plantenwortels

Hormooninteracties beïnvloeden de lengte van plantenwortels. Dit blijkt uit onderzoek van Caroline Gutjahr, hoogleraar plantengenetica aan de Technische Universiteit München in de Duitse stad München, en haar team.

Hormonen+controleren+lengte+van+plantenwortels
© Technische Universiteit München

De dynamische verandering in wortelgroei van planten speelt een belangrijke rol bij hun aanpassing aan de bodemgesteldheid. Afhankelijk van de locatie kunnen nutriënten of vocht in hogere of lagere bodemlagen worden aangetroffen. Daarom is, afhankelijk van de situatie, een korte of een lange wortel voordelig.

Wortels zijn essentieel voor het bereiken van water en voedingsstoffen, voor verankering in de grond, maar ook voor interactie en communicatie met micro-organismen in de bodem. Een lange wortel stelt de plant in staat om diepere, vochtigere grondlagen te bereiken, bijvoorbeeld tijdens droogte. Een ondiepere wortel met veel wortelharen is goed voor de opname van fosfaat, omdat fosfaat vooral in de bovenste bodemlagen wordt aangetroffen.


Nauwkeuriger begrijpen

Dit is de eerste keer dat wetenschappers erin zijn geslaagd een moleculair proces te identificeren. 'Als we nauwkeuriger begrijpen hoe wortelgroei op moleculair niveau en in coördinatie met omgevingsfactoren wordt gereguleerd, kunnen we gewassen telen die beter bestand zijn tegen ongunstige omgevingsomstandigheden en zo zelfs onder stress opbrengst produceren', legt de wetenschapper uit.

Daarom onderzoekt haar onderzoeksgroep nu hoe de geïdentificeerde hormoonsignaleringsroutes reageren op verschillende omgevingscondities. Ze hopen te ontdekken hoe deze twee signaalroutes samenwerken met de sensoren waarmee planten verschillende omgevingsinvloeden kunnen waarnemen om de wortelgroei aan te passen om de overleving en opbrengst van de plant ten goede te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer