Al 20 jaar peennotering bij LNCN

Het is komende zomer 20 jaar geleden dat de de landbouwbeurs in Emmeloord voor het eerst een notering voor peen presenteerde.

Al+20+jaar+peennotering+bij+LNCN
© Nieuwe Oogst

De voorzitter van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland Mark Brantjes herinnerde daar vanmorgen aan bij de opening van de Themadag peen in Emmeloord.

Indicatief

De peennotering op 11 juni 1996 betrof volgens Brantjes een indicatieve notering met toen alleen nog de inbreng van peentelers.

'Een jaar later schoven ook vertegenwoordigers van de peenhandel aan tafel en sindsdien brengt de landbouwbeurs in Emmeloord, zolang er genoeg handel is wekelijks, een volwaardige notering. Veel van de noteerders van het eerste uur zijn nu nog betrokken bij de landbouwbeurs', aldus Brantjes.

Gangbaar teleurstellend

Over de peennotering voor dit seizoen zegt Brantjes dat de prijsvorming voor de gangbare peen teleurstellend is. De huidige notering van 18 tot 20 euro per 100 kilo is nauwelijks hoger dan de aflandnotering tijdens de oogst.

'Hopelijk kan een koud en laat voorjaar nog bijdragen aan een hogere prijsvorming', aldus Brantjes. 'Maar dat is vooral de wens die vader is van de gedachte.'

Biopeen gunstiger

Het afzetseizoen voor biologische peen verloopt een stuk gunstiger. Vorige week noteerde de biopeen 64 tot 78 euro per 100 kilo. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de oogstperiode.

'Er is sprake van een behoorlijke prijsverschil en dat is een aanwijzing dat goede kwaliteit biologische peen nauwelijks meer beschikbaar is', stelt Brantjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer