Variabele+wortelsnoei+in+fruit+door+gebruik+van+drone
Nieuws
© Johan Wissink

Variabele wortelsnoei in fruit door gebruik van drone

Met variabele wortelsnoei in de fruitteelt is een egaler gewas mogelijk met een hogere opbrengst. Dat kan dankzij de inzet van drone-beelden.

Fruitteeltbedrijf Rijk in Dronten, Bert Rijk van Dronewerkers en Delphy werken in 2018 gezamenlijk aan de toepassing van digitale beelden in combinatie met het optimaliseren van de wortelsnoei. Door het (digitaal) in beeld brengen van de biomassa per boom en de hoogte van de bomen creëren partijen informatie waarmee de wortelsnoei op maat (per boom) kan worden gerealiseerd.

Op het fruitteeltbedrijf Rijk zijn aan de hand van drone-beelden de eerste praktijkproeven aangelegd. In 2016 is fruitteeltbedrijf Rijk gestart met het invliegen van een perceel peren. Hierbij is gericht gekeken naar het uiteindelijke doel, variabel wortelsnoeien.

Duidelijke correlatie

De door Dronewerkers geleverde digitale beelden uit 2017 zijn door Delphy op waarheid in de praktijk handmatig 'nagemeten'. Hieruit is gebleken dat er een duidelijke correlatie waarneembaar is. Deze gegevens waren zo hoopvol dat de partners hebben besloten deze mogelijkheid verder uit te werken.

Met de digitale gegevens wordt de ongelijkheid in de rij in beeld gebracht en gewerkt aan het op maat uitvoeren van wortelsnijden om een zo gelijk mogelijk gewas te verkrijgen. Hierdoor is de intensieve teelt nog meer te verbeterd en is het mogelijk een hogere opbrengst te genereren.

In 2018 wordt er door betrokken partners verder gewerkt aan een verdiepingsslag bij het toepassen van deze nieuwe techniek. Dit jaar worden door Delphy en betrokken partners de eerste testen met een aangepaste wortelsnijder met gps uitgevoerd.

Effecten

Deze nieuwe mogelijkheden zullen worden gecombineerd met diverse metingen op fruitteelt bedrijven door heel Nederland om meer inzicht te krijgen in de effecten van het 'variëren' van het snijden van de wortels.

Grondsoort, eventueel aanwezige storende lagen en grondwater standen zijn hierbij ook van invloed. Deze ontwikkeling past in het verder toepassen van digitalisering in de Fruitteelt door Delphy en betrokken partners.

Telers de interesse hebben om hiermee aan de slag te gaan, kunnen contact opnemen met René Bal van Delphy (06-53375087).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer