Wortels+goed+voor+de+ogen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Wortels goed voor de ogen

Wortels zijn goed voor de ogen. De kleurstoffen uit deze en andere voedingsmiddelen lijken het risico op de oogaandoening maculadegeneratie te verkleinen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard School of Public Health, meldt Gezondheidsnet.

Maculadegeneratie is een oogziekte die het centrale deel van het netvlies, de macula, aantast. Hierdoor gaan mensen met deze aandoening een grijze vlek zien en kunnen ze uiteindelijk blind worden. Het is de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid.

Onderzoek

Van1984 tot 2010 zijn ruim 63.000 vrouwen en bijna 39.000 mannen van 50 jaar en ouder gevolgd. Ongeveer 2,5 procent van alle deelnemers ontwikkelde gedurende de onderzoeksperiode een vorm van maculadegeneratie.

Mensen die het hoogste gehalte van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine binnenkregen, hadden 40 procent minder risico op maculadegeneratie dan de deelnemers die de kleinste hoeveelheid van deze carotenoïden consumeerden.

Groenten

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden: pigmenten die in bijvoorbeeld in eigeel en mais en in groene groenten zoals broccoli, boerenkool en spinazie voorkomen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in JAMA Ophthalmology.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer