Sierteelt kruipt uit dal, nieuw dal is in zicht

De sierteeltsector is de laatste maanden geleidelijk uit het coronadal gekropen. Maar een nieuw debacle lijkt met een tweede lockdown en een no-dealbrexit alweer voor de deur te staan.

Sierteelt+kruipt+uit+dal%2C+nieuw+dal+is+in+zicht
© Thierry Schut

Telers en handelaren in bloemen en planten likten eind maart van dit jaar, na de eerste maand van de coronacrisis, hun wonden. De export van sierteeltproducten zakte die maand met 200 miljoen euro in naar een waarde van 430 miljoen euro. Of dit nog niet genoeg was, deed april er een schepje bovenop: de uitvoer in die maand bleef 240 miljoen euro achter bij het voorgaande jaar.


Kortom, een verlies van 430 miljoen euro bij de afzet van bloemen en planten in het buitenland en de sector vreesde wat er nog meer komen zou. Vijf maanden later, halverwege oktober, is de lucht deels geklaard. De exportcijfers voor de eerste negen maanden van dit jaar tonen dat de achterstand ten opzichte van 2019 nog 'maar' 200 miljoen euro bedraagt, ofwel het bedrag dat in maart verloren ging.Het gaat weer beter in de sierteeltsector. 'Ik hoor van mijn achterban dat de export, ondanks alle problemen met corona, de laatste maanden behoorlijk is aangetrokken', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). De statistieken beamen dat. Juni, juli en september waren goede exportmaanden, waarin de cijfers van het jaar ervoor ruimschoots werden overtroffen.

Ik hoor van mijn achterban dat de export, ondanks alle problemen met corona, de laatste maanden behoorlijk is aangetrokken

Matthijs Mesken, directeur Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB)

Plus bij planten

Na drie kwartalen staat de teller op 4,61 miljard euro, wat 4,15 procent lager is dan na negen maanden in 2019. Planten doen het aanmerkelijk beter dan bloemen dit jaar, blijkt uit cijfers van Floridata, de organisatie die in opdracht van de VGB de uitvoer registreert. De export van planten vertoont een plus van 1,5 procent, terwijl de bloemenexport 7,8 procent achterblijft.

De Verenigde Staten, Rusland en Italië kopen beduidend minder bloemen en planten in Nederland, blijkt uit de statistieken van Floridata. Grootste voortgang is geboekt in Denemarken, Tsjechië en Polen. Mesken: 'Scandinavië en Midden-Europese landen doen het goed.'


No-dealbrexit

Als de bloemen- en plantenuitvoer de laatste drie maanden van dit jaar dezelfde voortvarendheid laat zien als de afgelopen vier, zou 2020 weleens quitte kunnen spelen met 2019. Maar de handel is er niet gerust op. Een tweede lockdown kan roet in het eten gooien en een no-dealbrexit hangt als een zwaard van Damocles boven de sector.

Wat de gevolgen van de tweede coronagolf zijn, laat zich moeilijk inschatten, zegt Mesken. Een woordvoerder van bloemenveiling FloraHolland laat weten dat de huidige markt fragiel is en reageert vanuit voorzichtigheid. 'Sinds vorige week woensdag zien wij een lichte daling van de aanvoer en een lichte daling van de middenprijs.'


Verlies 100 miljoen euro

De VGB heeft de gevolgen van een harde brexit wel in kaart gebracht. Die kost de Nederlandse sierteeltsector zo'n 100 miljoen euro. De terugtrekking van Groot-Brittannië gaat gepaard met importheffingen, extra fytosanitaire keuringen en douaneformaliteiten. 'Dan weten we nog niet wat het effect van de brexit op de prijzen van bloemen en planten heeft', aldus Mesken.Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland het belangrijkste exportland. In 2019 was het land goed voor een exportwaarde van 855 miljoen euro. Gaat daar 100 miljoen vanaf, dan ligt de uitvoer weer op het niveau van negen jaar geleden. Nederland verscheept vooral bloemen naar Engeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer