Gebrek aan luchtvrachtcapaciteit schaadt tuinbouw

Taskforce Logistiek van Coronacrisisteam Tuinbouw pleit er bij de overheid voor om de luchtvrachtcapaciteit snel op te schroeven. Het gebrek hieraan en de huidige hoge tarieven ontwrichten de internationale handel en schaadt wereldwijde handelsrelaties.

Gebrek+aan+luchtvrachtcapaciteit+schaadt+tuinbouw
© Schiphol Cargo

'Gaan handelsrelaties verloren of zijn ze te bestendigen? Daar draait het om. KLM, overheid: het is nu tijd voor actie! Start de exportmotor weer op', luidt de dringende oproep van de logistieke poot van Coronacrisisteam Tuinbouw. Deze inspanning kan en mag niet alleen van de marktpartijen zelf verwacht worden.

De nationale overheid moet een actieve rol spelen bij het weer op gang brengen van het internationale handelsverkeer. 'Luchtvracht was een motor van de Nederlandse economie, nu is het de handrem', zegt taskforce-lid Daco Sol van GroentenFruit Huis.


Handelsrelaties behouden

'Door vooruit te investeren, is omzetderving te voorkomen en zijn handelsrelaties te behouden', bepleit Sol. Het gaat daarbij om financiële steun, extra vrachtcapaciteit op belangrijke routes voor de tuinbouw en om extra toegang tot Schiphol voor vrachtvliegtuigen, de zogenoemde 'slots'.

Luchtvracht was een motor van de Nederlandse economie, nu is het de handrem

Taskforce-lid Daco Sol van GroentenFruit Huis

Logischerwijs heeft transport van medische goederen nu voorrang, begrijpt Coronacrisisteam Tuinbouw. Maar coronamaatregelen decimeerden de luchtvaart, ziet men. Lockdowns en entreeverboden voor personen zorgen ervoor dat passagiersvliegtuigen aan de grond blijven staan.


Dit terwijl tuinbouwproducten daar doorgaans efficiënt op meeliften, als 'lowerdeck' vracht', duidt Tuinbouwtaskforce Logistiek. Op essentiële routes viel meer dan 40 procent van de luchtvrachtcapaciteit weg. De beperkt beschikbare capaciteit is voor tuinbouwproduct te duur en wordt slechts enkele dagen vooruit gemeld.


Vernietigen of oogsten?

'Daar valt niet op te plannen', zegt taskforce-lid Eline van den Berg van veiling Royal FloraHolland. 'We hebben heldere en stabiele prognoses nodig. Gaan we bloemen vernietigen of loont het om te oogsten? Die vraag stellen met name onze Afrikaanse-leden iedere dag.'

's Werelds grootste veilingbedrijf zag de luchtvrachttarieven de afgelopen tijd fors stijgen. Volgens Taskforce Logistiek zijn de komende weken cruciaal om producten op de plaats van bestemming te krijgen, nu her en der de meeste landen hun coronamaatregelen versoepelen.

De logistieke denktank maakt deel uit van de breed samengestelde crisiskoepel Coronacrisis Tuinbouw. Deelnemende organisaties uit de sector zijn onder meer Anthos, AVAG, Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, KAVB, LTO Nederland, NFO, Plantum, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal, VBN en VGB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer