Sierteelt verliest 2 miljard euro omzet

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten boeken tot en met juni een omzetverlies van circa 1,3 miljard euro. Dat kan dit jaar oplopen tot 2 miljard euro. Wel ziet de Vereniging van groothandelaren in bloemkwekerijproducten (VGB) lichtpuntjes die wijzen op herstel van de export.

Sierteelt+verliest+2+miljard+euro+omzet
© Thierry Schut Fotografie

Het beeld van de handel in bloemen en planten is minder negatief dan een paar weken geleden, meldt VGB-directeur Matthijs Mesken. 'We zien lichtpuntjes. Zo gaat Duitsland langzaam weer open en ook Oostenrijk biedt weer mogelijkheden.'

Verder is met name de binnenlandse handel via tuincentra en supermarkten goed blijven doorlopen, stelt Mesken. En de export naar Scandinavië is redelijk op niveau gebleven.

Volgens de VGB-directeur zijn er handelsbedrijven die nu tevreden zijn met een omzetverlies van 50 tot 60 procent. 'Dat kun je je normaal niet voorstellen. Maar we hebben ook leden die hooguit 10 procent draaien van hun normale volume. Met name richting Frankrijk, Spanje en het VK zijn er nog veel problemen om bloemen en planten te kunnen aanvoeren.'

'Sierteelthandel is koffiedik kijken'

Mesken stelt dat de sierteelthandel momenteel koffiedik kijken is. De kansen op de markt zijn sterk afhankelijk van het beleid van overheden om economieën weer op te starten. 'Maar via de veilingen horen we signalen dat er meer ruimte is voor aanbod. Handelaren hebben nu korte lijnen met kwekers om waar mogelijk de vraag naar bloemen en planten goed in te vullen.'

Uit statistieken over de sierteeltexport van Floridata blijkt dat de exportwaarde voor maart 2020 uitkomt op 430 miljoen euro. Dat is 32 procent lager dan vorig jaar in dezelfde maand. In de laatste week van maart verloor de export zelfs 77 procent aan omzet.

Het eerste kwartaal van 2020 wordt afgesloten met een krimp van 9 procent ten opzichte van 2019. De waarde van de uitvoer over de eerste drie maanden van 2020 bedraagt 1,56 miljard euro. Daarvan is het aandeel bloemen 65 procent en planten dus 35 procent.

100 miljoen euro omzetverlies per week

In een toelichting op de exportcijfers zegt Mesken dat hij voor de piekmaanden maart, april en mei uitgaat van een omzetverlies van 100 miljoen euro per week voor de Nederlandse handelsbedrijven. Tot en met juni komt de verwachte schade voor het mislopen van omzet op zo'n 1,3 miljard euro.

'We rekenen in scenario's met omzetverliezen die per maand oplopen tot zo'n 65 procent. Voor het hele jaar 2020 gaan we nu nog uit van een verlies van 20 procent. Aan exportwaarde kan dat oplopen tot zo'n 2 miljard euro minder inkomsten', rekent de VGB-directeur voor.

Aandeel openstaande facturen toegenomen

Bijkomend probleem voor de exportbedrijven is dat het aandeel openstaande facturen in de periode van februari tot en met maart is toegenomen van 40 tot 80 procent. Volgens de inschatting van VGB hebben Nederlandse exporteurs nog een totaalbedrag van 1 miljard euro aan debiteuren uitstaan.

Mesken: 'Zeker in Zuid-Europese landen zien we nu meer betalingsproblemen ontstaan. Onze leden zijn in overleg met hun klanten om oplossingen te zoeken, ook met de gedachte om afzetkanalen open te houden. Het zal erop uitdraaien dat een deel van de niet-betaalde rekeningen moet worden afgeboekt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer