No-dealbrexit kost sierteelt 100 miljoen euro

Een no-dealbrexit kost de Nederlandse sierteeltsector zo'n 100 miljoen euro. Dat heeft Floridata, het bureau dat de exportstatistieken van bloemen en planten bijhoudt, berekend.

No%2Ddealbrexit+kost+sierteelt+100+miljoen+euro
© FloraHolland

Groot-Brittannië is na Duitsland het belangrijkste exportland voor de sierteeltsector. Met een exportwaarde van 855 miljoen euro in 2019 was het land goed voor een aandeel van 14 procent in de Nederlandse uitvoer.

De brexit is een van de onzekerheden waarvoor de sierteelt zich ziet gesteld. De afscheiding van Groot-Brittannië gaat naar verwachting gepaard met importheffingen, extra fytosanitaire keuringen en douaneformaliteiten. Een ander zwaard van Damocles dat boven de sector hangt, is een tweede lockdown, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).Corona

Deze onzekerheden dienen zich aan in een jaar waarin de sierteelt toch al te lijden heeft. Door de eerste lockdown vanwege corona loopt de sierteeltexport 200 miljoen euro achter op 2019. In de eerste negen maanden van dit jaar transporteerden handelsbedrijven voor 4,61 miljard euro aan bloemen en planten over de grens. Wel is er de laatste vier maanden sprake van herstel, maar die is niet voldoende om de achterstand die is opgelopen in de maanden maart, april en mei goed te maken.

De bloemenuitvoer tot en met september loopt bijna 8 procent achter op vorig jaar. De plantenexport vertoont daarentegen een plus van 1,5 procent in vergelijking met 2019. De Verenigde Staten, Rusland en Italië kopen beduidend minder bloemen en planten in Nederland, blijkt uit de statistieken van Floridata.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer