Nederlandse sierteelt verliest weer terrein Verenigd Koninkrijk

Het Nederlandse importaandeel van sierteeltproducten in het Verenigd Koninkrijk daalde in 2018 opnieuw. Dat blijkt uit een analyse van Floridata, het bureau dat de Nederlandse sierteeltexportcijfers bijhoudt.

Nederlandse+sierteelt+verliest+weer+terrein+Verenigd+Koninkrijk
© Dirk Hol

In het afgelopen jaar zakte dit importaandeel 2,3 procent nadat het in 2017 al met 0,6 procent was teruggegaan. De daling is onder andere het gevolg van de krimpende export naar het Verenigd Koninkrijk (VK).

Die uitvoer liep in 2018 met 1,5 procent terug. In 2017 was de afname groter met 5,3 procent. Vooral planten veroorzaken de teruggang van de Nederlandse positie op VK-sierteeltmarkt, meldt Floridata.

Exportdaling

Het importaandeel van Nederland in de grootste zestien afzetlanden zakte eveneens. Van 70,6 procent in 2017 naar 70 procent in 2018. 'Dat is voornamelijk te wijten aan de exportdaling voor de top-5 afzetlanden en een lager Nederlands importaandeel bij pot-en tuinplanten', aldus Floridata.

'Daarentegen lijkt de verdere spreiding van de export naar landen buiten de top-16 voor een versterking van de Nederlandse positie te zorgen', stelt het statistisch bureau verder. 'Buiten de top-16 groeide de uitvoer in 2018 met 4,9 procent, waarbij vooral de bloemen het goed doen.'

Aandeel in Oost-Europa groeit

Het Nederlandse aandeel in de verkoop van sierteeltproducten in Polen is vorig jaar opnieuw gestegen. Ook Rusland en Tsjechië vertonen een plus. 'De verwachting dat de Nederlandse exportpositie in 2018 met name in Oost-Europese groeilanden verder is versterkt, is hiermee uitgekomen.'

De Nederlandse uitvoer van bloemen en planten kromp in 2018 met 0,2 procent en kwam uit op een totaal van 6 miljard euro. De top-16 van exportlanden is goed voor 89 procent van de totale uitvoerwaarde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer