Recordexport sierteelt in eerste helft 2019

De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten nam 3 procent in de eerste helft van dit jaar toe. De teller staat op 3,5 miljard euro, wat een record is.

Vooral de uitvoer naar Scandinavië doet het goed en boekt in de eerste zes maanden van 2019 een plus van 7 procent. Cijfers van Floridata, het bureau dat de exportstatistieken bijhoudt, tonen een exportwaarde van 236 miljoen euro naar deze landen. De midzomerfeesten van afgelopen maand hebben de export een impuls gegeven, stelt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De Nederlandse uitvoer geldt vooral voor Denemarken en Zweden. Van de bloemen die deze twee landen invoeren, is ongeveer 95 procent afkomstig uit Nederland. 'Daarmee hebben wij een uitstekende positie', licht VGB-directeur Matthijs Mesken toe.

Haperende

De export naar Duitsland, de grootste afnemer van Nederlandse bloemen en planten, viel in het afgelopen halfjaar terug met 3 procent. De economische groei van Duitsland hapert en is de laagste sinds 2013. Ook de economie van Italië is een zorgenkindje voor de handelaren in sierteeltproducten. De export naar dat Zuid-Europese land blijft 1 procent achter ten opzichte van de eerste helft van 2018.

De handel met Oost-Europa en Scandinavië zorgde er echter voor dat de uitvoer in de eerste zes maanden pluste. 'De spreiding naar andere landen pakt positief uit en zorgt ervoor dat de export na een half jaar voor het eerst boven de 3,5 miljard euro uitsteekt', meldt Mesken.

Hittegolf

Volgens de statistieken van Floridata ligt de groei van de plantenuitvoer met 4 procent een fractie hoger dan de groei van de snijbloemenwaarde (plus 2 procent). De hittegolf in juni is er verantwoordelijk voor dat het record niet hoger uitkwam dan 3,5 miljard euro.

Handelaren transporteerden 5 procent minder bloemen en planten naar het buitenland dan in juni 2018. Juni 2019 had wel twee handelsdagen minder dan juni 2018. De goede verkopen naar aanloop van het Pinksterweekend hielden het verlies beperkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer