Sierteelthandel+start+2020+met+grotere+verkoop
Nieuws
© Dirk Hol

Sierteelthandel start 2020 met grotere verkoop

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel trapte 2020 af met een flinke groei. De exportwaarde steeg in januari 6 procent naar 471 miljoen euro.

Planten deden het met een groei van 8 procent naar de totale som van 169 miljoen euro beter dan bloemen. De verkoopwaarde bij deze productgroep was 302 miljoen euro, wat een toename van 5 procent betekent. Alleen Frankrijk deed het minder en vertoonde een krimp van bijna 2 procent. Januari kende evenveel handelsdagen als vorig jaar.

'Het milde weer was gunstig voor de verkoop', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Vooral Oost-Europese landen plusten, met Polen als grootste groeier in de top-10 van exportlanden.

Kopzorgen over coronavirus

De exportwaarde naar China laat over januari een krimp zien van 27 procent, blijkt uit de statistieken van Floridata, het bureau dat de exportcijfers bijhoudt. Het coronavirus is hiervan de oorzaak. De handel verloopt zeer moeizaam, maar de impact beperkt zich nog tot China, Hongkong en Macau, laat de VGB weten. Naar andere Aziatische landen stijgt de sierteeltexport nog.

Het aandeel van Zuidoost-Azië in de Nederlandse bloemen- en plantenexport is met 2 procent relatief klein, maar de regio is wel een belangrijke groeimarkt. Mesken noemt de situatie zorgelijk. 'De impact kan enorme gevolgen hebben voor de export van bloemen wanneer het virus zich verder verspreidt.'

Valentijnsdag

Handelaren zijn gematigd positief over Valentijn, een van de belangrijkste feestdagen voor de verkoop van bloemen en planten. 'Het is gunstig dat Valentijn op vrijdag valt', meldt de VGB. Handelaren hadden het daardoor maandag drie keer zo druk als normaal. De handel heeft weinig last ondervonden van de storm Ciara die vijf dagen voor Valentijnsdag langs raasde.

De slechte weersomstandigheden in Kenia hebben ertoe geleid dat het aanbod aan rozen beperkt was. Hierdoor waren de prijzen hoog, wat tot gevolg had dat handelaren maar beperkte marges konden halen, stelt de koepelorganisatie van handelaren in sierteeltproducten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer