5 vragen over goede sierteeltomzet in 'slappe periode'

De zomer is in de regel een 'slappe periode' voor de sierteelt. 'Vrouwen bloot, handel dood', is een gevleugelde uitdrukking die deze marktsituatie markeert. Dit jaar gaat dit niet op. In de afgelopen maanden heeft de sector een inhaalslag gemaakt. Corona zet de wereld op zijn kop.

5+vragen+over+goede+sierteeltomzet+in+%27slappe+periode%27
© Vidiphoto

Hoe is de sierteelt in deze coronatijd de 'slappe' zomerse periode doorgekomen?

Goed, is het antwoord in één woord. De terugval van de verkoop in de eerste maanden van de coronacrisis deed het ergste vrezen voor de doorgaans rustige periode voor de sierteelthandel. Maar de maanden juni, juli en augustus blijken juist een tijdsbestek van herstel te zijn geworden. De sierteeltomzetten zijn gestegen. Niet alleen ten opzichte van de zomer van 2019, maar ook in vergelijking met de voorgaande maanden maart, april en mei.


Hoe sterk is die opleving?

Dat is afhankelijk van de productsoort. Bloemenveiling Royal FloraHolland zette in de drie zomermaanden met snijbloemen 75 miljoen euro meer om dan in 2019. Dit was niet genoeg om het verlies in de eerste drie maanden van de coronacrisis te compenseren. De snijbloemenomzet blijft hierdoor tot en met augustus nog 8 procent achter bij vorig jaar.


Bij kamerplanten hebben de goede zomermaanden (een plus van 51,7 procent in juni en 26,4 procent in juli) ervoor gezorgd dat de achterstand ten opzichte van 2019 nagenoeg is ingelopen. Het verlies na acht maanden is 2 procent.

De tuinplantensector heeft duidelijk het minst te lijden van corona. Maart was een slechte maand in vergelijking met 2019. April en mei, de belangrijkste verkoopperiode voor tuinplanten, lieten al een herstel zien. Een trend die zich in de zomer versterkt heeft voortgezet. Al met al loopt de afzet 11 procent voor op vorig jaar. Tuinplanten vormen wel verreweg de kleinste productgroep in de sierteelt.


Is het herstel alleen in het binnenland te zien?

Nee, ook de export vertoont een positieve lijn. Bleef de uitvoer van bloemen en planten in maart met 31,6 en in april met 37,6 procent achter, in juni lag de buitenlandse afzet 29,6 procent boven het niveau van 2019 en in juli 17,3 procent.


Kopen mensen meer bloemen en planten?

De opleving van de markt is niet te danken aan grotere volumes. Bloemen en planten zijn schaars, onder meer door de grote vraag en een kleinere aanvoer vanuit Afrika. Ze gaan daardoor voor aanzienlijk hogere prijzen van de hand. Een voorbeeld: de prijs van chrysant was in juni en juli gemiddeld 129 procent hoger dan in 2019.


Waarom is er meer vraag?

Consumenten zijn in coronatijd duidelijk meer gaan tuinieren en geven elkaar in deze bijzondere tijd eerder een bloemetje, zo is de redenering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer