5 vragen over exportrecord sierteeltsector

Handelaren in bloemen en planten hebben in 2019 opnieuw een exportrecord gevestigd. Het is niet de eerste keer in dit decennium. In de afgelopen tien jaar was het zeven keer raak.

5+vragen+over+exportrecord+sierteeltsector
© FloraHolland

Wat is het exportrecord?

De uitvoer van bloemen en planten is in 2019 gestegen naar een waarde van 6,2 miljard euro. Ten opzichte van het voorgaande jaar is dit een stijging van zo'n 4 procent. Bloemen en planten vertoonden beide een plus.

Lag het record voor de hand?

Handelaren in bloemen en planten kenden een trage start in het jaar 2019, met een stugge afzet op de belangrijke markten Duitsland en Italië. De groei voltrok zich vooral in de tweede helft van het jaar.

Een exportrecord is voor de sierteelthandel geen ongewone prestatie. In de afgelopen tien jaar was het zeven keer raak. Alleen in 2013, 2014 en 2018 lukte het niet. In 2010 vertegenwoordigde de sierteeltexport nog een waarde van 5 miljard euro. In 2019 was dit bijna een kwart hoger.

Waar was de groei aan te danken?

De Nederlandse sierteeltsector heeft in 2019 de vraag uit Oost-Europa zien toenemen. In de lijst van belangrijkste exportlanden is Polen bijvoorbeeld gestegen naar de vijfde plek en Rusland naar de zevende. De grotere interesse in de voormalige Oostbloklanden is in 2019 geen nieuw fenomeen. Polen, Tsjechië en Rusland waren ook in 2018 de grootste groeiers, evenals in 2017.

De economische vooruitgang in deze landen en de opkomst van retailketens liggen aan de basis van de groeiende afzet.

Wat waren vorig jaar de belangrijkste afzetmarkten.

Duitsland is veruit de grootste markt. De Nederlandse handel verkocht voor 1,67 miljard euro aan bloemen en planten in de Bondsrepubliek. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn de volgende in het rijtje. De afzet in deze landen varieerde vorig jaar van 855 miljoen tot 301 miljoen euro.

Handelaren streven ernaar hun afzet zoveel mogelijk te verdelen, om risico's te spreiden. Een grotere verkoop in Oost-Europa dient dit doel. In 2010 was het aandeel van de top 10 afzetlanden in de totale verkoop ruim 82 procent. Dat lag in 2019 onder de 80 procent.

Is na de vele records de expansiedrift van de handelaren nu ten einde?

Nee, ook voor 2020 voorziet de handel een lichte groei. Naar verwachting heeft de brexit dit jaar weinig impact op de handelscijfers. Handelsconflicten zouden wel roet in het eten kunnen gooien, zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten, de koepelorganisatie van sierteelthandelaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer