Sierteeltsector+vestigt+opnieuw+exportrecord
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltsector vestigt opnieuw exportrecord

De uitvoer van bloemen en planten is opnieuw naar een record gestegen. Handelaren hebben in 2019 voor 6,3 miljard euro geëxporteerd.

Het vorige record dateert van 2018 en lag op iets meer dan 6 miljard euro. De stijging ten opzichte van dat jaar is 4 procent groot. Zowel bij de planten als de bloemen heeft de Vereniging van Groothandelaren voor Bloemkwekerijprodukten (VGB) een toename van ongeveer 4 procent gemeten.

De belangrijkste afzetlanden voor de Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren waren in het afgelopen jaar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Polen. Het laatstgenoemde land is de laatste jaren aan een opmars bezig.

Groei bij grootmachten

De VGB meldt ook dat de uitvoer naar de grootmachten Verenigde Staten en Rusland in de lift zit. Rusland was voorheen een belangrijke afzetmarkt, maar door de roebelcrisis importeerde het land een tijdlang veel minder. De afgelopen jaren groeit de belangstelling voor sierteeltproducten uit Nederland weer.

De VGB is de koepelorganisatie voor handelaren in bloemen en planten. Het record van 6,3 miljard euro is een raming van de vereniging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer