'Wij willen geen burger, maar kwalitatieve steak maken'

Daan Luining is technisch directeur van Meatable, dat flinke ambities heeft op het gebied van kweekvlees. Investeerders als BlueYard Capital doneerden miljoenen euro's aan de techstart-up, met als doel: een vleessector zonder dieren.

%27Wij+willen+geen+burger%2C+maar+kwalitatieve+steak+maken%27
© Eigen Foto

Het is veel moeilijker om een stal en veestapel schoon te houden, met al het antibioticagebruik van dien, dan een labsetting.

Daan Luiting, technisch directeur van Meatable

Is kalverslacht nog nodig voor kweekvlees vanwege 'runderserum'?

'Nee. Sommigen gebruiken dat als uitgangsmateriaal. Wij gebruiken een chemisch gedefinieerd groeimiddel met aminozuren. Het lijkt op weipoeder dat sporters kopen voor hun spiermassa.

'Het gaat om welke cellen je gebruikt. Dit bepaalt of serum nodig is. Bij jonge stamcellen in een vroeg stadium is dat niet het geval, want die hebben uit zichzelf een programma aanstaan om te groeien. Als je spierstamcellen gebruikt, in een later stadium, heb je wel serum nodig. Deze groeien niet uit zichzelf en moet je stimuleren.'

Gaat kweekvlees sneuvelen in de tests van de voedselwarenautoriteiten?

'Dat gaat niet gebeuren vanwege de producteigenschappen. Deze zijn 100 procent vergelijkbaar met die van dierlijk vlees uit de wei. Ik heb er groot vertrouwen in dat toelating geen probleem zal vormen. Of het moet zijn vanuit politieke overwegingen en belangen. Maar in dat geval zie ik bedrijven uitwijken naar Amerika en Singapore. Kweekvlees komt op de markt, zoveel is zeker.

'Wij moeten de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid snel aan boord krijgen. Dat zet een stempel, waardoor consumenten weten: hé, dit is blijkbaar 100 procent oké. De goedkeuring van een gerenommeerde en onafhankelijke instantie is belangrijk. Het publiek weet dat het niet aan onze sector gelieerd is.'

Hoe kan het dat we zo ver nog niet zijn, ondanks alle investeringen en kennis?

'Deels doordat bedrijven zich soms wat groter voordoen dan ze zijn, puur om funding te realiseren. Ten tweede omdat we niet gaan voor de hamburger, want die is er inmiddels al een tijd. We willen steakkwaliteit! Dat is veel ingewikkelder. Ik denk persoonlijk dat vier à vijf jaar realistisch is om dit te realiseren.'

Waarom noemt de sector dit clean meat? Dat kan veehouders weleens afstoten.

'Dat is geen diskwalificatie. De meeste veehouders doen 200 procent hun best en steken energie, tijd en liefde in het product. Maar uiteindelijk moeten de dieren het veld ruimen en is er voedselschaarste.

'Het is ook veel moeilijker om een stal en veestapel schoon te houden, met al het antibioticagebruik van dien, dan een labsetting die bijna steriel is. Kweekvlees is daarom te bestempelen als clean meat, al noemen wij het zelf liever cultured of cell-based meat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer