GroenLinks+vraagt+om+verbod+op+kalfsserum+bij+kweekvlees
Nieuws
© Mosa Meat

GroenLinks vraagt om verbod op kalfsserum bij kweekvlees

Oppositiepartij GroenLinks zou graag zien dat het gebruik van bloedserum uit kalveren bij de ontwikkeling van kweekvlees wettelijk verboden wordt.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet wilde het verbod op dierlijk serum donderdagavond in een debat met de Tweede Kamer over kweekvlees direct regelen met verantwoordelijk minister Carola Schouten (LNV).

Schouten wierp tegen dat Nederland op dit moment nog niet in de positie is om kalfsserum te verbieden. 'Eerst moeten de procedures bij de Europese voedselwaakhond EFSA worden doorlopen.'

Adviezen

Voor het kabinet wegen de bevindingen van de EFSA zwaar mee in de besluitvorming en adviezen die zij bedrijven en burgers geven op het terrein van voeding en voedselveiligheid.

Bedrijven die in kweekvlees springen, zullen de acceptatie door consumenten willen vergroten en zich wellicht zelf wenden tot plantaardige alternatieven

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Als EFSA kweekvlees op termijn toestaat in de Europese Unie, is er voor lidstaten wellicht wel ruimte om nationaal iets te doen tegen het gebruik van bloedserum uit kalveren, schetste Schouten.

Plantaardig

Wetenschappers gebruiken ook al plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld gisten voor de voeding van cellen die moeten uitgroeien tot kweekvlees.

'Bedrijven die in kweekvlees springen, zullen de acceptatie door consumenten willen vergroten en zich wellicht zelf wenden tot plantaardige alternatieven', denkt de minister.


Extra inspanningen

Schouten ziet kweekvlees als kans om een geringer beslag te leggen op grond, water en energie, maar laat de ontwikkeling hiervan vooralsnog volledig over aan de markt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dit een gemiste kans en voelt de urgentie om de productie van alternatieve eiwitbronnen aan te jagen. Onder meer D66, GroenLinks, VVD, PvdA en CDA zouden liefst extra inspanningen van het kabinet zien, zoals bij de huidige energietransitie het geval is.

Voldoende

'Wat we als kabinet op dit moment breed steunen aan onderzoek en ontwikkeling in de topsectoren, is mijns inziens voldoende', vatte Schouten samen.

Laboratoriumvlees is nu nog verboden voor consumptie. Voordat het op de markt mag worden gebracht, moet de veiligheid gegarandeerd zijn, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer