Duitse+varkenshouders+ontevreden+over+aanpak+Afrikaanse+Varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse varkenshouders ontevreden over aanpak Afrikaanse Varkenspest

Duitse varkenshouders zijn ontevreden over de wijze waarop deelstaat Brandenburg Afrikaanse varkenspest (AVP) aanpakt. Had de deelstaat actiever ingespeeld op de dreiging die er al langer was vanuit Polen, dan was de huidige situatie (nog) niet aan de orde geweest.

Kritiek is er op het feit dat aan de Duitse zijde van de grens met Polen geen hek is gebouwd. Polen zou een hek plaatsen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd, terwijl dat werd gezien als de best mogelijke oplossing. De mobiele afrasteringen die zijn geplaatst, worden gekwalificeerd als ongeschikt, niet goed geplaatst of er stond geen stroom op. De varkens kunnen zonder problemen in en uit lopen.

De wijze waarop de deelstaat nu de problemen het hoofd biedt, krijgt van de Interesse Gemeinschaft Schweinehalter (IGS) ook niet de hoofdprijs. Die noemt de coördinatie van de bestrijding en de ondersteuning slecht. Bij de 'halfslachtige aanpak' spelen volgens IGS drie factoren een rol. De deelstaat zelf telt minder dan honderdduizend zeugen. Dat is slechts een beperkt aantal ten opzichte van de ruim twee miljoen moederdieren die Duitsland in totaal telt. De deelstaat regering is rood/groen en er is geen geld.


Aanpak moet beter

Ook de ministers van Landbouw van de Duitse deelstaten lijken langzaamaan doordrongen te raken van het feit dat de aanpak van Afrikaanse varkenspest effectiever kan en moet. Primair is de bestrijding van Afrikaanse varkenspest een taak van de betreffende regio (Kreis).

Maar met het oog op het landsbelang en uit solidariteit zijn nu op deelstaatniveau afspraken gemaakt. Onder ander over regionalisering, de financiering van de afrastering en de inzet van het Bonds ministerie van Landbouw om bij de Europese Unie cofinanciering voor AVP aan te vragen.


Geen grote zorgen

Varkenshouder Roland van Asten heeft een vermeerderingsbedrijf in de deelstaat Thüringen, op zo'n 300 kilometer van de Poolse grens. Een derde van de geproduceerde biggen mest hij zelf af. De rest wordt verkocht. Grote zorgen over dat de Afrikaanse varkenspest op het bedrijf of in Thüringen de kop op steek heeft hij niet.

Het bedrijf hanteert, net als alle bedrijven van de Van Astengroep, een hoge hygiënestandaard. En, merkt Van Asten op, de verspreiding van het virus gaat via wilde varkens niet snel. 'Dan duurt het nog wel even voor wij het hier hebben.'

Wat hem wel zorgen baart, is de lokale aanpak in de gemeenten Spree-Neisse, Neuzelle en Märkisch-Oderland. 'Die is niet goed genoeg.' De eerste besmette varkens waren daar in juni al. Dat is ruim vier maanden voor het eerste geval aan het licht kwam. Hij noemt de maatregelen die genomen zijn om verspreiding vanuit Polen tegen te gaan 'onkundig en slecht uitgevoerd'.


AVP-teams

'Het risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest is daardoor alleen nog maar toegenomen', merkt Van Asten op. Ter illustratie van hoe het ook kan, haalt hij de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Nieder-Saksen aan. Daar zijn al langer AVP-teams die met goed materieel zijn uitgerust. Mocht daar het virus de kop op steken, kan de bestrijding efficiënt worden opgepakt.

Van Asten is blij dat er nu toch een hekwerk wordt gebouwd op de grens met Polen. En hetzelfde geldt voor de bouw van een hek rond de kerngebieden. Verder bouwt de deelstaat Mecklenburg Vorpommern ook een 60 kilometer lange afrastering bij de Poolse grens, waarvan 17 kilometer klaar is. Deelstaat Sachsen vervangt de 128 kilometer lange elektrische afrastering door een vaste. Van Asten: 'Deze maatregelen gelden echter nog steeds niet voor de hele grens.'


Afzet vleesvarkens

De slacht en verwerking van vleesvarkens in Brandenburg loopt moeizaam, weet Van Asten. Vanuit Berlijn is de vraag naar regionaal geproduceerd varkensvlees groot. Varkens opgezet in zo'n programma, worden vlotter opgehaald voor de slacht. De enige vleesvarkensslachterij in deelstaat Brandenburg is van Vion en die staat in Perleberg.

Slachterijen buiten de deelstaat hebben geen belangstelling voor de vleesvarkens uit Brandenburg. Dat heeft niet zozeer met AVP te maken dan wel met corona. Door de coronamaatregelen die slachterijen moeten treffen, staat de slachtcapaciteit in Duitsland zwaar onder druk. 'Duitse ministers stellen publiekelijk de vraag waarom varkenshouders dieren uit Nederland importeren', zegt Van Asten.


Regionalisering

Van Asten verwacht niet dat China snel akkoord gaat met regionalisering, waarbij export van varkensvlees vanuit regio's waar geen besmette wilde zwijnen zijn gevonden, mogelijk moet blijven. Zijn belangrijkste argument is dat door de corona-situatie in Europa de Chinese autoriteiten niet naar Duitsland kunnen komen om zelf poolshoogte te nemen. 'Duitsland is een belangrijke leverancier, maar ten opzicht van China is Duitsland maar klein. Niet groter dan een Chinese regio. En het tekort is daar zo groot, dat is wereldwijd niet op te vullen.'

De Chinese vraag naar varkensvlees zal aanhoudend groot blijven, verwacht Van Asten. De actuele varkensprijs ligt er nu rond de 5,60 euro per kilo geslacht gewicht. Duitsland kan dan weliswaar niet rechtstreeks exporteren naar China, maar Van Asten hoopt dat door de hogere notering in de rest van Europa het land daar misschien toch een graantje van kan meepikken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer