Afrikaanse+varkenspest+buiten+Duitse+kernzone
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Afrikaanse varkenspest buiten Duitse kernzone

In Duitsland zijn twee nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd. Het totaal komt daarmee op 38. Omdat een van de twee besmette dieren werd geschoten buiten het kerngebied, past deelstaat Brandenburg de beschermingszones en - maatregelen aan.

Het eerste positieve zwijn dat het Friedrich Loeffler-instituut woensdag bevestigde, werd gevonden in het bestaande kerngebied bij Neuzelle. Het tweede dier werd geschoten in de regio Märkisch-Oderland. Toen de jager het dier slachtte, zag hij verdachte orgaanveranderingen. Dat vormde de reden om het dier in te sturen.

De plaats waar het dier werd gedood, ligt ongeveer 70 kilometer van het bestaande kerngebied in gemeente Bleyen-Genschmar op enkele kilometers van de Duits-Poolse grens. De bestaande beschermingszones en beschermingsmaatregelen worden daarom op korte termijn aangepast.


Werk bewust en veilig

Afrikaanse varkenspest is in Duitsland nog niet opgedoken bij gehouden varkens, maar Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en brancheorganisatie Vee & Logistiek maken zich daarover wel grote zorgen. 'Het is menens', schrijven zij in een gezamenlijke brief. 'Wij met zijn allen, u, ondernemers en (mede)werkers in de sector in Nederland, moeten het maximale doen om te voorkomen dat het virus ons land bereikt.'

POV en Vee&Logistiek Nederland vragen in een gezamenlijke oproep aan alle varkenshouders, de medewerkers en alle veetransporteurs en hun chauffeurs om alert te zijn. Maar ook om al het mogelijke te doen om insleep van Afrikaanse varkenspest in Nederland te voorkomen. 'U heeft zelf grotendeels de sleutel in handen om de Nederlandse varkensketen hiervan vrij te houden ', aldus POV en Vee & Logistiek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer