NOJG wil zwijnen standaard bemonsteren op AVP

De Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) doet een oproep aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om bij afgeschoten wilde zwijnen standaard een bloedmonster te laten nemen op Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat is nu per provincie anders geregeld.

NOJG+wil+zwijnen+standaard+bemonsteren+op+AVP
© Twan Wiermans

De organisatie is er verbaasd over dat bijvoorbeeld geschoten wilde zwijnen op de Veluwe nog niet structureel gecontroleerd worden op de ziekte. 'Wij hebben dit al eerder aangegeven bij de minister', zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat. 'Maar nu de ziekte ruim een maand heerst in Duitsland, vinden we het belangrijk om de urgentie hiervan nog eens extra te onderstrepen. We hebben daarom een brief naar de minister gestuurd.'


Per provincie anders

In Duitsland wordt wel standaard bemonsterd bij geschoten wilde zwijnen. Oplaat: 'In Nederland is dat per provincie anders geregeld. Wij vinden centrale regie hierin belangrijk. Gewoon eenduidig beleid. De Afrikaanse varkenspest is een enorm risico voor Nederlandse varkenshouders. Wij hebben veel boeren als leden. Zij maken zich hier zorgen over en geven dit bij ons aan.'

De NOJG heeft de minister in de brief aangeboden dat de leden kunnen helpen bij het afnemen van de bloedmonsters. 'Dat is op zich een eenvoudige klus', zegt Oplaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer