Lockdown op een agrarisch bedrijf in Argentinië

Tweeënhalve maand in lockdown in het buitenland. Het overkomt Jasper Nijland uit Wijthmen. Door corona zit hij maandenlang vast op agrarisch bedrijf in Argentinië.

Nijland werkt op projectbasis voor een Nederlandse producent die actief is in de agrarische sector. Voor dat bedrijf reist hij de hele wereld over. Daarnaast is hij actief als fotograaf en dronepiloot. Beelden die ook voornamelijk agrarisch gerelateerd zijn. Het zijn werkzaamheden die hij goed weet te combineren tijdens zijn vele reizen over de wereld.

Bij het Nederlandse publiek is Nijland vooral bekend van deze foto die is gemaakt op 16 oktober vorig jaar tijdens het boerenprotest in De Bildt. De foto werd massaal gedeeld op de socialemediakanalen, maar werd ook door nationale en internationale media opgepikt.


boerenprotest
boerenprotest © Jasper Nijland


Vakantie naar Zuid-Amerika

Ondanks dat Nijland voor zijn werk veel van huis is, beslaat aan het begin van de zomer op vakantie te gaan naar Zuid-Amerika, maar door de uitbraak van Covid-19 zit hij maandenlang vast in Argentinië. Hij zit op dat moment op het agrarische bedrijf van de Groningse familie De Vries en legt zijn verblijf vast op foto en met dronevideo's.

'De familie begon daar ooit een akkerbouwbedrijf op een eiland in de rivierdelta op zo'n drie uur van Buenos Aires. Daar hebben ze tienduizenden hectare. Alleen bracht het eiland niet op wat ze in gedachten hadden. Daardoor zitten ze nu in de transport, beginnen ze een zandhandel en betonverkoop en hebben ze zo'n 450 stuks vleesvee. Dat willen ze binnenkort uitbreiden naar 1.000 stuks.'


Maatregelen

Nijland draait volledig mee op het bedrijf, waardoor de lockdown niet als vastzitten wordt ervaren. Het land had wel de nodige maatregelen getroffen. Op de grens van ieder dorp, stad en provincie stonden controleposten. 'Steden werden daar zelfs met sprayvliegtuigen en veldspuiten ontsmet.'

Uiteindelijk hakt Nijland de knoop door om, ondanks de lockdown, terug te keren naar Nederland. Nu hij terug is, wil hij van zijn opnames een langere film maken. Een teaser heeft hij onlangs gedeeld op sociale media. Op de beelden zie je onder meer een foodlot en peterselieoogst. Een datum dat de langere film klaar moet zijn, heeft hij nog niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer