Oproep+tot+lager+btw%2Dtarief+groenten+en+fruit
Nieuws
© Dirk Hol

Oproep tot lager btw-tarief groenten en fruit

GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen doen opnieuw een oproep aan de politiek voor een lager btw-tarief op groenten en fruit.

De organisaties boden dinsdag het manifest 'Investeren in een gezonde toekomst' aan bij de vaste commissie voor VWS. VVD-Kamerlid Helma Lodders en staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) namen het manifest coronaproof in ontvangst via een videoverbinding.

Uit onderzoek van GroentenFruit Huis blijkt dat na de btw-verhoging van 6 naar 9 procent sinds begin dit jaar 18 procent van de consumenten minder fruit koopt en 14 procent minder groenten. Vooral lagere inkomensgroepen komen zo steeds meer op achterstand.


Consumptie gezond voedsel

De sector, die dit voorjaar al vroeg om een btw-verlaging, bepleit in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen dat dit 'de meest eenvoudig te implementeren leefstijlinterventie is op korte termijn' om de consumptie van gezond voedsel omhoog te stuwen.


Hoogleraar Algemeen Belastingrecht Redmar Wolf noemt verlaging van het btw-tarief 'laaghangend fruit' om te werken aan een gezondere maatschappij. Hij stelde op verzoek van GroentenFruit Huis een memorandum op over de kwestie.


Bijzondere maatregelen

'Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Het is nu tijd om het middel van een extra laag btw-tarief gericht in te zetten', aldus Wolf. De organisaties hopen op snelle actie van de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer