Prijsverschil+biologisch+varkensvlees+het+grootst
Nieuws
© APA

Prijsverschil biologisch varkensvlees het grootst

Bij biologisch varkensvlees is het prijsverschil met regulier het grootst. Bij melk is de prijsafstand tussen de twee varianten het kleinst.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar consumentenprijzen in de supermarkt. Het onderzoek naar de consumentenprijsverschillen tussen biologische en reguliere producten is onderdeel van de Agri-Nutri Monitor die is uitgevoerd door de Autoriteit Consument & Markt.Biologisch varkensvlees was in 2019 gemiddeld 72 procent duurder dan niet-biologisch. Het prijsverschil tussen biologische en gangbare melk was met 15 procent een stuk kleiner. Biologische uien kostten 19 procent meer en biologische zuurkool bijna 28 procent meer dan de niet-biologische variant. Het gemiddelde prijsverschil voor deze producten is sinds 2016 kleiner geworden.


Het prijsverschil in de supermarkt tussen biologisch en gangbaar is niet voor alle soorten varkensvlees hetzelfde. In 2019 was biologische karbonade gemiddeld 95 procent duurder en waren biologische speklappen 41 procent duurder dan het reguliere product.


Prijsverschil kleiner

Het prijsverschil is de afgelopen jaren bij het meeste varkensvlees kleiner geworden, behalve bij varkenshaas. In 2016 was biologische varkenshaas gemiddeld 60 procent duurder dan gangbare varkenshaas, dit prijsverschil was 95 procent in 2019.

In 2019 waren consumenten in de supermarkt gemiddeld 15 cent meer kwijt voor een literpak biologische halfvolle melk dan voor een liter niet-biologische halfvolle melk. In 2016 was dit prijsverschil nog 23 cent. Ook bij volle melk en karnemelk is het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar afgenomen.Voor een liter biologische volle melk betaalden consumenten in 2019 gemiddeld 18 cent meer dan voor een liter gangbare volle melk, voor biologische karnemelk moest 14 cent per liter meer neergeteld worden. Voor volle melk was dit 24 cent en voor karnemelk 22 cent in 2016.


Biologische zuurkool

Consumenten betaalden in 2019 gemiddeld 19 cent meer voor een pond biologische zuurkool dan voor een pond niet-biologische zuurkool, 28 procent meer. Voor een kilo biologische uien was dit gemiddeld 28 cent (19 procent) meer. Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch is voor uien en zuurkool, net als bij melk en varkensvlees, de afgelopen jaren kleiner geworden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer