Meldingen mestfraude leiden nauwelijks tot boetes

De tientallen meldingen van mestfraude, die in 2019 en half 2020 bij de overheid zijn binnengekomen, hebben nauwelijks tot boetes geleid. Volgens landbouwminister Carola Schouten heeft het geen zin om verdachte percelen met bodemanalyses te onderzoeken.

Meldingen+mestfraude+leiden+nauwelijks+tot+boetes
© Pixabay

Dat stelt Schouten in schriftelijke antwoorden op Kamervragen van de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Remco Dijkstra. Zij vinden het verstandig om bij een of meer meldingen van verdachte percelen steekproefsgewijs bodemanalyses uit te voeren.

Volgens de minister levert dit geen sluitend bewijs op van mestfraude in de vorm van overbemesting, omdat er veel fosfaat en stikstof in de bodem is opgehoopt. Ook is met een bodemanalyse niet aan te tonen dat mest buiten de vastgestelde uitrijperiodes is aangewend.


Weinig boetes

Schouten signaleert dat weinig meldingen over mestfraudes daadwerkelijk tot boetes leiden. Volgens de minister gaat het bij mestfraude om bewuste overtredingen van de mestwetgeving die worden toegedekt, verborgen en/of buiten de administratie gehouden om voordeel te behalen.

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn tussen 2019 en half 2020 21 meldingen van mogelijke mestfraude vastgelegd. Daarvan zijn veertien meldingen na een onderzoek niet verder in behandeling genomen, twee meldingen zijn nog in behandeling, één melding is doorgezet naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en vier meldingen bleken geen betrekking te hebben op de mestwet- en regelgeving.


Klantcontactcentrum NVWA

Bij het Klantcontactcentrum van de NVWA zijn in deze periode 55 meldingen van mogelijke fraude binnengekomen afkomstig van buitenstaanders. Hier worden ook de meldingen van Meld Misdaad Anoniem ondergebracht. Hiervan zijn 36 meldingen doorgezet voor onderzoek. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het opmaken van twee proces verbalen en twee rapporten van bevindingen. De processen-verbaal gaan naar het Openbaar Ministerie en de rapporten van bevindingen naar RVO.nl, die hier vervolgens sancties aan verbinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer