Vakgroepvoorzitter%3A+akkerbouw+is+geen+overheidsloket
Nieuws
© Twan Wiermans

Vakgroepvoorzitter: akkerbouw is geen overheidsloket

Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw vindt niet dat de akkerbouwsector controletaken op zich moet nemen om mestfraude tegen te gaan.

Volgens Van Wenum is certificering niet de oplossing om mestfraude aan te pakken. Hij benadrukt dat ook akkerbouwers willen dat fraude uit de mestketen verdwijnt. 'Maar daarvoor is handhaving nodig want het gaat om wettelijke taken. Daarin spelen wij geen rol. De akkerbouw is nu eenmaal geen overheidsloket.'

Vorige week kondigde Van Wenum aan dat hij opstapt als bestuurder bij Stichting Mestafzetcontrole. Hij was het niet eens met de akkerbouwparagraaf in het certificeringssysteem Keurmest waarvan de stichting de teksten publiceerde. 'Wij hebben niet kunnen reageren op de concepttekst en waren niet op de hoogte van deze publicatie. Daardoor voelen we ons in ons hemd gezet', verklaart Van Wenum zijn stap.

Stichting Mestafzetcontrole is een initiatief van de sectorpartijen LTO Nederland, Cumela Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij en Rabobank. Doel is onder meer het realiseren van een transparante mestketen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer