Gevangenisstraf geëist voor mestfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tot vier jaar voor acht verdachten in een mestfraudezaak in Noord-Brabant. De verdachten hielden zich volgens het OM in wisselende samenstelling bezig met stelselmatige mestfraude in georganiseerd verband.

Gevangenisstraf+ge%C3%ABist+voor+mestfraude
© Twan Wiermans

De verdachten zijn betrokken bij een mestintermediair uit de Noord-Brabantse gemeente Someren. Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachten ervan dat ze voor tientallen boeren fraudeerden met mest. Tegen de hoofdverdachte wordt vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Het betreft een 48-jarige man uit gemeente Someren.


Het OM verwijt hem, zijn familieleden en zijn werknemers valsheid in geschrift, overtreden van de mestregels en het witwassen van zwarte mest in georganiseerd verband. Tegen de overige zes verdachten eist het OM achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Laakbaar

Het OM vindt de handelswijze van de verdachten laakbaar. 'Allereerst omdat hun handelen gezien kan worden als welbewust en doelgericht. Daarnaast vanwege de grootschaligheid en lange duur, de verschillende gebruikte modus operandi, de veelheid aan bedrijven en personen die erbij betrokken zijn, maar ook en misschien nog wel het meest omdat men van geen ophouden weet.'

Volgens de Officier van Justitie is ook bewust geprobeerd het handhavingsbeleid op alle mogelijke manier te frustreren. 'Eigenlijk doemt een ontluisterend beeld op van verdachten die weinig middelen schuwen om hun doel te bereiken en zich niets gelegen laten liggen aan de gevolgen van dat gedrag voor hun omgeving.'

Derogatie

Nederland kan de derogatie verliezen, aangezien er veel meer stikstof wordt gebruikt op landbouwgrond dan met de derogatie is toegestaan, meldt de officier verder. 'Boeren in andere Europese landen worden daarmee benadeeld. Indien dat gebeurt, zijn de financiële gevolgen voor de Nederlandse agrarische sector niet te overzien.'

Tijdens de zitting donderdag werd een ontneming van vermoedelijk crimineel verdiend vermogen aangekondigd. De zitting gaat vrijdag en volgende week verder met pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank zal daarna bekendmaken wanneer er uitspraak in de zaak wordt gedaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer