Nieuwkoopse+boeren+verdienen+steun
Commentaar
© Dirk Hol

Nieuwkoopse boeren verdienen steun

Na een anderhalf jaar stikstofcrisis lijkt er een doorbraak te zijn en wel van de boeren zelf. Terwijl boze boeren en overheid maandenlang verwikkeld waren in een steeds harder wordende strijd en het stikstofdebat verder polariseerde, werkte in stilte een groep van tientallen melkveehouders in het Groene Hart aan een wezenlijke oplossing. Geen rigoureuze opkoop of gesleep met bedrijven maar een slim leaseplan voor ongebruikte stikstofruimte. Met de opbrengsten willen zij hun stallen innoveren en een vrijwillige krimp compenseren.

Het plan kan zowel de landbouw, natuur als de vergunningverlening uit het slop halen. Juist deze groep melkveehouders, gevangen tussen de Randstad en het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen, komt nu met een oplossing voor boeren nabij Natura 2000-gebieden en industrie.

Het initiatief van de Zuid-Hollandse melkveehouders getuigt van creatief, alert ondernemerschap met een scherp en realistisch oog voor hun omgeving en (on)mogelijkheden, de wensen van de samenleving en eigen behoefte. Zij weten zich aan te passen aan een veranderende wereld, zijn zelfbewust en weten bedreigingen om te buigen in kansen. Ze maken slim van de stikstofcrisis gebruik om een nieuw verdienmodel te ontwikkelen om het bestaansrecht van hun eigen bedrijf veilig te stellen. Zij doorbreken taboes, roeien dapper tegen de stroom in en steken hun nek uit.

LNV-minister Carola Schouten wil samen met de boeren gaan kijken of het plan ook juridisch houdbaar is. Tegelijkertijd zullen ook de beleidsmaatregelen voor het extern salderen eindelijk bekend worden gemaakt. De Nieuwkoopse boeren sorteren hierop nu voor.

Een slim leaseplan voor ongebruikte stikstofruimte

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De landbouwminister heeft de initiatiefnemers uitgenodigd om komende week een toelichting op het departement te geven. Mogen deze boeren toch rekenen op een warme en open ontvangst door de minister en haar ambtenaren? Want dit initiatief en deze boeren verdienen niet anders dan een stevige omarming en brede steun.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer