Koester+Ayoub+en+Dora
Commentaar
© Dirk Hol

Koester Ayoub en Dora

Je zult maar van Marokkaanse afkomst zijn, in Amsterdam-Oost wonen, zeker weten dat je boer wilt worden en op zoek moeten naar een stageplek bij een veehouder. Na twaalf afwijzingen kon de 22-jarige Ayoub Louihrani terecht bij een melkveehouder in Noord-Holland. Een gouden greep, want inmiddels werkt hij al twee jaar als invalkracht en heeft zijn mbo-opleiding veehouderij afgerond.

Half augustus kwam de videoredactie van Nieuwe Oogst Ayoub op het spoor en portretteerde hem in een reportage. Hij ging vervolgens viral en de algemene media pikten hem op. Deze week was hij volop in het nieuws, zat hij in talkshows en deed hij op de radio zijn verhaal.

Onbevangen, aanstekelijk enthousiast, vol toekomstplannen en met ongekend veel positieve energie legde Ayoub onvermoeibaar uit hoe zijn werkdag eruitziet, zijn droom van een eigen boerderij in Marokko, zijn liefde voor de dieren.

Zonder gêne vertelt Ayoub hoe zijn Amsterdamse vrienden hem eerst voor gek verklaarden, maar hem nu wat graag komen opzoeken op de boerderij. Tot slot stak hij de Nederlandse boeren ook nog een hart onder de riem. 'De consument heeft de boeren harder nodig dan anders om', stelt hij.

Het enthousiasme is een verademing en geeft hoop

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Ayoub blijkt gelukkig echt niet het enige jonge talent in Nederland met passie voor het boerenvak. De 16-jarige Dora Smit uit het Gelderse Vorchten bijvoorbeeld, legt deze week op Nieuweoogst.nl in een videoreportage eveneens uit dat zij zeker weet de boerderij van haar vader over te willen nemen. Eerst wil ze de veehouderijopleiding afmaken.

Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van deze jongeren is een verademing en geeft hoop. Precies dat heeft de sector nu zo hard nodig. Natuurlijk zal er ongetwijfeld veel af te dingen zijn op het passievolle idealisme van deze jongeren. Maar het is bovenal belangrijk hen te koesteren. Dat begint al aan de keukentafel. Want zonder hoop geen toekomst. Dat is nu juist waar de sector zo hard voor knokt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer