%27Gewoon%27+produceren+is+niet+meer+voldoende
Commentaar
© Dirk Hol

'Gewoon' produceren is niet meer voldoende

De Rabobank gaat extra verduurzamingseisen stellen aan financiering. Niet alleen om de sector versneld in beweging te krijgen op weg naar een nagenoeg emissieloze land- en tuinbouw in 2030. Ook omdat alleen een inkomen halen uit melken, appels of aardappelen oogsten, vlees of eieren produceren, niet meer genoeg is. Al is het alleen al om in aanmerking te komen voor de extra toeslagen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023.

Het is een duidelijk signaal dat duurzaamheid niet langer een hype is, maar een verplichting. De bank wil de transitie versnellen en daar een stevige rol in spelen. Boeren en tuinders die niet in staat zijn om mee te gaan met de vernieuwing of niet willen, gaat de financier begeleiden richting bedrijfsbeëindiging of deelname aan een warme sanering.

Toekomstgerichte boeren en tuinders zullen dus, als het aan de bank ligt, actief moeten vergroenen, van een aanbodgerichte naar vraaggestuurde productie gaan, kiezen tussen schaalvergroting, kapitaalintensief en hypermodern of verbreden en zo extra inkomstenbronnen aanboren.

Daarbij volgt de Rabobank niet alleen de politieke koers naar vergaande verduurzaming van de agrarische sector, maar wil zij ook vooroplopen en een centrale rol spelen in het zichtbaar maken van de maatschappelijke en milieuprestaties van de sector.

Verduurzaming is niet langer een hype, maar een verplichting

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is opvallend zoals de bank zich weer aan het roer zet van de toekomstgerichte land- en tuinbouw. Jarenlang opereerde de verreweg grootste financier van de agrarische sector in de luwte en heroriënteerde zich op de eigen positie. De Rabobank staat hierin niet alleen. Steeds vaker leggen financiers, beleggers en verzekeringen zich toe op verduurzaming omdat ze zien dat niets doen riskant is voor hun belangen.

De Rabobank geeft de transitie een ferme duw en duidelijke richting. Wie niet mee wil of kan, wordt met zachte hand naar de uitgang begeleidt. ‘Gewoon’ produceren voor de vuist weg, volstaat niet meer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer