Trekkerregistraties+EU+dalen+door+corona+tot+20+procent
Nieuws
© Deutz-Fahr

Trekkerregistraties EU dalen door corona tot 20 procent

Het coronavirus leidt in Europa tot een negatief eerste halfjaar voor trekkerregistraties. In het eerste kwartaal 12 procent en in het tweede kwartaal 20 procent minder ten opzichte van 2019.

De daling had een dramatische impact op het tweede kwartaal, dat traditioneel hoogseizoen is voor registraties. De Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie CEMA hoopt op betere cijfers in de tweede helft van dit jaar.

Volgens cijfers van de nationale autoriteiten werden in heel Europa in de eerste zes maanden van 2020 in totaal 89.105 trekkers geregistreerd. Van deze registraties waren 23.556 trekkers 37 kilowatt (50 pk) en minder en 65.549 waren 38 kilowatt en meer. CEMA vindt dat 68.831 stuks van deze voertuigen landbouwtrekkers zijn. De rest zijn quads, verreikers of andere uitrustingen.


Daling aanzienlijk

De registraties van landbouwtrekkers voor het eerste semester daalden met 12 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2019. Terwijl het jaar op hetzelfde niveau begon als 2019 voor januari en februari 2020, daalden de registraties van landbouwtrekkers aanzienlijk in maart (-7 procent ten opzicht van 2019), april (-26 procent), mei (-23 procent) en juni (-12 procent), als gevolg van de coronapandemie in heel Europa. De daling in het tweede semester kwam uit op 20 procent.


In Nederland scoorde de omzet 18 procent negatief, blijkt uit cijfers van CEMA. Boeren zijn terughoudend om te investeren in trekkers vanwege de onzekerheden over de ontwikkeling van marktprijzen en de verwachte strengere eisen met betrekking tot stikstofdepositie en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer