Opfokzeug twaalf weken in de wacht

De quarantaine en adaptatie van opfokzeugen is in de praktijk meestal min of meer wel geregeld. Maar aansluitend een coolingdown van nog eens zes weken is nog lang geen gemeengoed, terwijl die periode zeker zo belangrijk is. Dat zeggen varkensartsen van Suvita.

Opfokzeug+twaalf+weken+in+de+wacht
© Twan Wiermans

Opfokzeugen hebben tijd nodig om te wennen aan het bedrijf en de ziektekiemen die er rondwaren. Hoe beter dat gebeurt, hoe stabieler de zeug en hoe probleemlozer ze produceert, merkt dierenarts Norbert Vonk op tijdens de informatieavond van het samenwerkingsverband Suvita donderdag in Apeldoorn. Hij kan dat niet staven, maar wat hij dagelijks ziet op bedrijven, bevestigt zijn beeld.

Dat vooral de coolingdown in de praktijk vaker niet dan wel gebeurt, lijkt een kwestie van ruimte, maar ook van 'het gaat zo toch ook goed'. Vonk kan niet anders dan dat beamen, tot het een keer misgaat. 'Gaat er bijvoorbeeld mycoplasma rond, dan kan het erg misgaan en is een coolingdown van acht weken zelfs nog beter.'

Ziekte-insleep

De gezondheidsstatus van gelten is in de regel hoger dan die van de zeugen van de vermeerderaar. Marlies Olde Monnikhof van adviesbureau Ceva, dat in mei IDT Biologika overnam, adviseert van zo min mogelijke herkomstbedrijven dieren aan te voeren. 'Het aanvoeren van dieren vormt het grootste risico voor de insleep van ziekten op een bedrijf', zegt ze.

Opfokzeugen kunnen in de eerste week dat ze op het bedrijf zijn, het best met rust worden gelaten. 'Voer daarna pas de eerste vaccinatie uit en het in contact brengen met de ziektekiemen van je bedrijf via een jonge slachtzeug.'

Dierenwelzijn

'Wordt een opfokzeug tijdens de adaptatie ziek, dan moet ze uit oogpunt van dierenwelzijn worden behandeld', zegt Olde Monnikhof. 'Laat zieke opfokzeugen niet aan hun lot over.'

Voor een goede coolingdown staan op papier ook minimaal zes weken. Olde Monnikhof adviseert om de dieren in die periode niet meer te vaccineren en ze gewoon goed te verzorgen.

Insemineren

Insemineren in die periode noemt Olde Monnikhof geen probleem. 'Aan het moment van eerste keer insemineren zit ook een optimum zowel in leeftijd als in gewicht', zegt ze.

'Duurt een adaptatie te kort, dan scheiden opfokzeugen nog kiemen uit. Daarmee kunnen ze andere zeugen op het bedrijf besmetten. Neem je een periode van twaalf weken in acht voor quarantaine, adaptatie en coolingdown, dan worden zeugen niet meer ziek van elkaar en kunnen opfokzeugen veilig aan het zeugenkoppel worden toegevoegd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer