'Voor TN50 is er een goede markt in Nederland'

Rondom de zuivere T-lijn en de TN50-zeug zijn er weleens wat misverstanden. De TN50 zou verdwijnen, niet in het fokbeleid passen en alleen een aantal enthousiaste fokkers houdt de T-lijn overeind. 'Dat klopt niet', zegt Jean-Marie van Oort, directeur van Topigs Norsvin & Varkens KI Nederland.

%27Voor+TN50+is+er+een+goede+markt+in+Nederland%27
© de Snuitgeverij

Zijn er dan geen enthousiaste fokkers achter de T-lijn?

'Jazeker wel. Het zijn niet alleen fokkers die de T-lijn en daarmee de TN50-zeug in stand houden. Topigs Norsvin speelt hierbij een cruciale rol. Samen hebben we het fokdoel voor de T-lijn en daarmee de TN50 bepaald. Dat kon goed omdat het een Nederlandse lijn is, voor de Nederlandse markt.'

Meerdere markten bedienen lukt beter met meerdere zeugen in ons portfolio

Jean-Marie van Oort, directeur Topigs Norsvin & Varkens KI Nederland

Wat is het fokdoel van de TN50?

'Een robuuste zeug waarmee de zeugenhouder met weinig arbeid alle biggen bij de eigen zeug kan grootbrengen. De zeug heeft goed beenwerk, een goede uier en een hoge melkproductie. De zeug scoort goed op het punt van de bigvitaliteit en de vleesvarkenseigenschappen van de nakomelingen.'

Lees ook: Bart Jannink is enthousiast over TN50-zeug

Past de TN50 wel in het fokbeleid?

'Topigs Norsvin vindt het belangrijk meerdere marktsegmenten te bedienen. Dat kan niet met maar één zeug. Daarom hebben we niet alleen een TN70. In Nederland hebben we daarnaast de Topigs 20 en de TN50.

'Drie jaar geleden hebben we samen gekozen om over te gaan van de Topigs 50 (T-lijn x N-lijn) naar de TN50. Daartoe kruisen we nu de T-lijn met de Noorse L-lijn, dezelfde lijn die we in combinatie met de Z-lijn gebruiken om de TN70 te maken.'

Wat is de toekomst van de TN50?

'Volgens ons kan die er zonnig uitzien. Het marktaandeel is nu 8 tot 10 procent. Dat kan nog groeien als er meer concepten komen waar de TN50 goed in past. Al verwachten we niet dat het marktaandeel gaat exploderen.

'De TN50 blijft onderdeel van het fokprogramma van Topigs Norsvin omdat er drie belangrijke eisen zijn waar deze zeug aan voldoet: allereerst wordt er genetische vooruitgang gerealiseerd. Ten tweede is het marktsegment waar deze zeug geschikt voor is groot genoeg en tot slot zorgt deze zeug voor goede opbrengsten.'

Voor welk marktsegment?

'De bedrijven die met weinig arbeid goede financiële resultaten willen boeken. Daartoe kunnen we de T-lijn nog extra eigenschappen meegeven op het onderdeel robuustheid. De TN50 past bijvoorbeeld goed op bedrijven met vrijlopende zeugen in het kraamhok. Verder zijn de goede vleesproductie-eigenschappen van de nakomelingen belangrijk in dit marktsegment.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer