Teler Schulte: 'Biologische uien zijn dit seizoen mooi grof'

De uien van akkerbouwer Randolf Schulte uit Swifterbant in Flevoland zijn mooi grof. De biologische teler had wel tweehonderd wieduren per hectare nodig om het gewas onkruidvrij te houden. Op het eind van de teelt werd het gewas toch ziek en stierf het snel af. De opbrengst was toen al goed.

Teler+Schulte%3A+%27Biologische+uien+zijn+dit+seizoen+mooi+grof%27
© Studio Kastermans

Schulte is volop aan het rooien. Hij laat de uien zo kort mogelijk op het land en levert direct aan de afnemer, in dit geval Van Andel Bio in Zeewolde. 'We rooien met de klapper voorop. Het is goed om dan snel te rapen, want dat scheelt harde kluiten. Voor zonnebrand ben ik minder bang. De uien zijn al ver afgerijpt.'

Het bedrijf van de drie broers Schulte is in omschakeling naar biologisch. Daarom vindt de teler het verstandig om de uien afland te leveren. Zo is het risico met de partij kleiner en hebben ze geen bewaarkosten. En na twee jaar omschakeling met rustgewassen is het geld voor de oogst welkom.


De grond is met 20 tot 28 procent afslibbaar niet heel licht of zwaar. De oogst is dankzij de goede structuur mooi. Schulte: '65 ton zou hier voor gangbare uien te weinig zijn, maar het is mooi voor biologische.' Eind augustus kregen de uien de bladvlekkenziekte. Schulte ziet dat de uien nu wel mooi binnen zijn te halen.

De wiedploeg kon het bedrijf regelen met een collega, die een groep Roemeense medewerkers inzet. Toen daar even wat minder werk was, viel dat samen met een piek aan werk bij Schulte. 'Ze kwamen hier werken en we konden de wiedbedden van die collega gebruiken.'

Schulte teelde de uien na een mengsel van grasklaver. Begin mei ploegde hij. Er viel een bui van 20 millimeter water vlak voor hij op 15 mei ging zaaien. Hij schoffelde een paar keer, tot er een bui met veel regen en wind kwam. 'Met steeds een buitje van 17 millimeter was er geen vochttekort. Ik heb wel beregend tegen de trips. Die sloeg niet toe in dit seizoen.'


Randolf Schulte

Akkerbouwer in Swifterbant, Flevoland. In omschakeling naar biologische teelt, uien biologisch verbouwd. Hij heeft 8 hectare gele uien van ras Hylander, 0,4 hectare rode uien van ras Redlander. Bruto-opbrengst: gele uien 65 ton, rode aanzienlijk minder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer