Teler Michiels: 'Suikerbieten moest ik wekelijks beregenen'

De suikerbieten van Edwin Michiels uit Melderslo kwamen prima op. In het droge seizoen moest hij wekelijks beregenen. 'Het vochthoudende vermogen van deze zandgrond vraagt daarom.'

Teler+Michiels%3A+%27Suikerbieten+moest+ik+wekelijks+beregenen%27
© Maartje van Berkel

'Het is een vuistregel dat je hier per 20 hectare grond een beregeningshaspel nodig hebt. Mijn vrouw en ik moesten de beregeningshaspels onafgebroken verzetten. Steeds geef je dan 30 millimeter, want dat is het maximale wat de zandgrond vast kan houden. De vermoeidheid sloeg wel toe', zegt de teler.

Het seizoen begon goed. 'We zaaiden redelijk vroeg in een vochtige grond. In februari en maart viel mooi veel regen. Ik kon laat beginnen met beregenen.'

Ook met insectenvraat en verstuiven zat Michiels goed. 'Met stuiven hadden collega-telers in de buurt wel te maken. En met vorst, als ze nog vroeger zaaiden dan wij. In Zeeland hadden telers veel meer van last van luizen door het ontbreken van de zaadcoating.'


Het verbod op luizendodende coatings heeft wel gevolgen voor Michiels. Ook in zijn regio is het nodig vaker het veld in te gaan met de spuit om de sneller opkomende luizenplagen aan te pakken. 'Om het risico te vermijden, zijn we gewoon zwaarder preventief bezig. Cosun waarschuwt voor vergelingsziekte door luizen. Dan doe je er wat aan, zeker als je van collega's hoort hoe erg het is als het gewas echt verpietert', stelt Michiels.

Taaie meldes werden later in het seizoen hardnekkige onkruiden. 'De waslaag van dat onkruid is zo hard, dat het zich nergens meer wat van aantrekt als je ertegen spuit.'

De droogte was aanleiding voor SBS om een kijkje te nemen in de bieten van Michiels. 'Ze gingen met mijn vrouw in het veld kijken. De thermometer met een meetbereik van 50 graden kon de grondtemperatuur niet aan. Bij die grote hitte en droogte gingen de bieten liggen. Ze hebben een achterstand van twee of drie weken ten opzichte van normaal.'


Edwin Michiels

Suikerbietenteler in Melderslo, Limburg. Hij heeft 9,5 hectare suikerbieten, ras Nevis. Verwachte opbrengst is door enkele weken groeiachterstand benedengemiddeld. Levert op 30 oktober en 21 november. Michiels rooit vroeg om ruimte te hebben voor het oogsten van het bolgewas canna’s.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer