Uienopbrengst+net+beneden+meerjarig+gemiddelde
Nieuws
© VidiPhoto

Uienopbrengst net beneden meerjarig gemiddelde

De gemiddelde opbrengst van zaaiuien in Nederland wordt door de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) ingeschat op 59,2 ton per hectare. Dat is een half procent beneden het meerjarig gemiddelde.

De inschatting is gebaseerd op proefrooiingen die VTA heeft laten uitvoeren bij eigen leden. Vorig jaar oogstten de VTA-leden gemiddeld 59,6 ton per hectare. De telersorganisatie heeft het langjarig gemiddelde vastgesteld op 59,5 ton per hectare. Hierin zijn de extreem lage opbrengsten van oogstjaar 2018 niet meegenomen.

Ook dit jaar is volgens VTA de spreiding in opbrengsten per hectare groot. De verschillen zijn er op regionaal niveau, maar ook tussen percelen in dezelfde regio's. De resultaten van de proefrooiingen lopen dit jaar uiteen van niet meer dan 15 ton tot maximaal 98 ton per hectare.


Uitdagingen tijdens groeiseizoen

Bij gele uien liggen de opbrengsten bij bedrijven in de noordelijke provincies gemiddeld 15 ton hoger dan in de zuidelijke provincies. Bij rode uien is dit verschil ongeveer 6,5 ton per hectare. VTA schrijft de grote verschillen vooral toe aan de uitdagingen tijdens dit groeiseizoen met lange periodes van droogte en soms extreme buien. Ook speelt de beschikbaarheid van goed water een grote rol.


Overigens constateert VTA dat in de praktijk de indruk bestaat dat de opbrengsten van uien dit seizoen wel enkele tonnen lager zijn dan bij de vorige oogst. Ook bij telers die hun uien al hebben ingeschuurd overheerst het gevoel dat het verschil met vorig jaar groter lijkt dan de voorlopige cijfers na de proefrooiingen laten zien.


Uien zijn gemiddeld grover

Over de grofte meldt VTA dat het percentage uien boven 60 millimeter boven het niveau ligt van het langjarig gemiddelde. Het percentage grof bedraagt in de proefrooiingen 66,8 procent, terwijl het langjarig gemiddelde op 53,8 procent ligt.

In het noorden zijn de gele uien (71 procent) duidelijke grover dan in het zuiden (61 procent). Bij rode uien is er nauwelijks verschil in grofte tussen noord en zuid (respectievelijk 66,7 en 65,2 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer