Bij uienprijs van 10 cent kan fertigatie uit

Als de meeropbrengst van fertigatie ten opzichte van beregening uitkomt op 20 ton per hectare dan is een uienprijs nodig van minimaal 10 cent per kilo om de jaarkosten van 2.000 euro per hectare voor fertigatie te compenseren.

Bij+uienprijs+van+10+cent+kan+fertigatie+uit
© David Hilberink

Dat is de rekensom die teeltadviseur Ronnie van Maldegem van gewasbeschermingsfirma Van Iperen maakt. Hij gaf donderdag tijdens de Uiendag op proefbedrijf Rusthoeve in Colijnsplaat een toelichting bij het onderzoek naar verschillende systemen voor het meegeven van water in de uienteelt.


Van Iperen gebruikt de Uiendag dit jaar om aandacht te vragen voor de mogelijkheden van fertigatie in de uienteelt.
Van Iperen gebruikt de Uiendag dit jaar om aandacht te vragen voor de mogelijkheden van fertigatie in de uienteelt. © David Hilberink

Van Iperen vergelijkt onder meer fertigatie, met alleen irrigatie en drie keer beregenen met een beregeningsboom. Het controle-object is niet beregend in het groeiseizoen, maar wel voorafgaand aan het zaaien om een goed zaaibed te kunnen maken en de opkomst te stimuleren.


80 ton per hectare

In het onderzoek levert het object met fertigatie, dus bedruppelen en gelijk toedienen van vloeibare meststoffen, een opbrengst op van omgerekend 80 ton per hectare. Dat is respectievelijk 10, 25 en 30 ton meer dan de objecten met alleen irrigatie, drie keer beregenen en alleen natuurlijke aanvoer van water in het groeiseizoen.


Van Maldegem vertelt dat de meeropbrengst van fertigatie en irrigatie vooral tot uiting komt in de grovere uien. 'Verder merken we in de proefrooiingen die we de afgelopen periode regelmatig hebben uitgevoerd dat in de druppelobjecten er veel meer nagroei is. Bij fertigatie en irrigatie blijft het gewas op het oog ook veel langer groen.'


Jaarkosten variëren

De jaarkosten van fertigatie en irrigatie schat Van Maldegem op 1.500 tot 2.000 euro per hectare. Dit is afhankelijk van de situatie op het bedrijf, de keuze voor de pompunit en de kwaliteit van de druppelslangen. 'In deze proef liggen twee druppelslangen in een bed met vijf rijen. We zien hier duidelijk dat de middelste rij op het bed het minst profiteert van de regelmatige vochttoevoer.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer