Ook+zonder+Brazili%C3%AB+draait+uienexport+op+volle+toeren
Nieuws
© VidiPhoto

Ook zonder Brazilië draait uienexport op volle toeren

De uienexport vanuit Nederland is na negen weken vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar. De exporteurs moeten het dit seizoen tot dusver echter wel doen zonder Brazilië als afzetbestemming.

Het lijkt erop dat Brazilië voldoende eigen uien heeft om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Vorig seizoen nog verkochten Nederlandse exporteurs tot en met week 35 zo'n 21.500 ton naar het Zuid-Amerikaanse land. Dit seizoen blijft dat tot dusver beperkt tot slechts enkele tonnen.

Uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat tot en met de laatste week van augustus 165.500 ton Nederlandse uien zijn verkocht naar buitenlandse bestemmingen. Dat is ongeveer 1.000 ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Het betekent daarmee dat het verlies aan export naar Brazilië bijna volledig wordt gecompenseerd door hogere exportvolumes naar andere landen.


Meer uien naar West-Afrika

Wat opvalt ten opzichte van de start van het exportseizoen 2019-2020 is dat nu al veel meer uien zijn verscheept naar West-Afrika. Senegal als koploper kocht dit seizoen tot en met week 35 al 29.000 ton uien, dat is ruim 6.000 ton meer dan vorig jaar. De exportteller voor Ivoorkust staat inmiddels op 25.000 ton, tegenover 17.000 ton na negen weken export met uien van oogst 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer