Teler Voordendag: 'Aardappelteelt begon al met erg veel kluiten'

Het kostte wat moeite om tafel- en fritesaardappelen op gang te krijgen. Akkerbouwer Jan Voordendag haalt toch een gemiddelde opbrengst. De teler verwacht dat een aantrekkende vraag na de winter de achterstand in vraag en prijs niet meer goed kan maken.

Teler+Voordendag%3A+%27Aardappelteelt+begon+al+met+erg+veel+kluiten%27
© Dirk Hol

'Op ons bedrijf in Strijen telen we grofweg 65 procent tafelrassen en 35 procent frites. Ik heb vroege en middellate tafelrassen. Op die manier kan ik de arbeid spreiden in de teelt en het afleveren van het product', zegt Voordendag. 'De tafelaardappelen gaan via Nedato naar Albert Heijn. Het fritesras dat ik teel is de Agria.'

Tegen zijn zin in heeft Voordendag een groot deel van de aardappelen vrij. Met het begin van de coronacrisis trokken de contractanten zich terug. Nu de prijzen weinig voorstellen, voorziet de akkerbouwer het tweede jaar waarin er geld bij de teelt moet. 'De vrije fritesaardappelen gingen dit voorjaar naar de koeien. Zo maken we deze jaren wel de onkosten aan pootgoed en bewaring, zonder dat er opbrengst tegenover staat.'


2020 begon moeizaam met een dramatisch slechte structuur. 'Ik heb eerst alles met de rotorkopeg gedaan en daarna nog gefreesd. Toen had je nog veel kluiten op deze klei van 30 tot 60 procent afslibbaar. Een jonge zeeklei is niet gemakkelijk bewerkbaar.' Om de plant goed boven te krijgen, heeft hij nog twee of drie keer beregend.

'In juli en augustus volgde weer wat regen. Na de hitte van half augustus heb ik nog een keer 's nachts beregend. Nu is het weer droog. We wachten dus op wat regen voor het rooien van de middellate tafelaardappelen en de Agria's.'

Het bodemherbicide werkte goed, mede door de beregening. Onkruid was geen probleem. 'Van phytophthora heb ik hier niet gehoord. Het was droog en de luchtvochtigheid was laag. De aardappelen zijn niet zo grof, maar het tal is goed.'


Jan Voordendag

Akkerbouwer in Strijen, Zuid-Holland. Hij heeft 25 hectare aardappelen, waarvan 35 procent frites en 65 procent tafelaardappelen. Verwachte opbrengst: vroege tafelaardappelen 45 ton per hectare, middellate tafelaardappelen 55 ton per hectare, fritesaardappelen 55 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer