Dunne+stand+is+uitdaging+bij+oogst+suikerbieten
Nieuws
© Niels van der Boom

Dunne stand is uitdaging bij oogst suikerbieten

Door de onregelmatige opkomst van suikerbieten is op veel percelen sprake van een dunne stand en komen ook relatief veel 'horizontale bieten' voor. Dit zorgt voor extra uitdagingen tijdens de oogst, stelt het IRS.

Het IRS wijst op het compenserende vermogen van suikerbieten om bij meer groeiruimte ook aanzienlijk groter of scheef (horizontaal) te groeien. Een dunne stand zorgt daardoor voor een grotere spreiding in de omvang van bieten binnen het perceel. Het goed oogsten van deze bieten vraagt volgens het bieteninstituut extra aandacht voor de kwaliteit van het rooiwerk.

Allereerst stelt het IRS dat een lagere rijsnelheid gewenst is. Daarbij is het belangrijk dat de ontbladeraar voldoende hoog staat afgesteld, waardoor de kop van een grote biet niet wordt afgeslagen. Aangezien deze bieten hoger boven de grond staan, bestaat het risico dat het kopmes de biet te diep afsnijdt.


Risico van botte messen

Het advies blijft wel om scherpe kopmessen te gebruiken. Het risico van botte kopmessen is dat alleenstaande bieten worden omgeduwd, waardoor de kans bestaat dat ze volledig verloren gaan. Voldoende diep rooien is van belang om grotere bieten gemakkelijker uit de grond te halen.

Bij horizontaal gegroeide bieten zijn bietverliezen en enige bladresten niet te voorkomen, schrijft het IRS. Horizontale bieten staan vaak minder vast en meer boven de grond. Het niet te diep afstellen van de ontbladeraars voorkomt volgens het IRS in elk geval dat deze bieten in de lengte worden doorgesneden.

Uit rooichecks van de agrarische dienst van Cosun Beet Company in 2019 bleek puntbreuk de voornaamste veroorzaker van bietverliezen. Deze verliezen ontstaan voornamelijk in het reinigingstraject. Het IRS geeft chauffeurs van bietenrooiers daarom mee om niet intensiever te reinigen dan nodig is. Daarmee voorkomen ze onnodig verlies door puntbreuk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer