Bietencampagne 2020 gestart

De eerste suikerbieten van campagne 2020 worden deze week verwerkt in de suikerfabrieken van Cosun Beet Company. De bietencampagne begint op verzoek van de telers later vanwege de gematigde opbrengstverwachting en moeizame start van het groeiseizoen.

'We verwachten landelijk een gemiddelde opbrengst van 82 ton per hectare. Dat moet bij een suikergehalte van 16,8 procent een suikeropbrengst opleveren van 13,8 ton. Dat is iets lager dan gemiddeld', vertelt Peter Koopmans van Cosun Beet Company. De campagne loopt naar verwachting tot eind januari.

Een deel van deze eerste bieten worden gerooid bij akkerbouwer Hans Rommens uit Biddinghuizen. 'We hadden hier een goede opkomst, omdat we niet hebben geploegd. Daardoor konden we het zaad direct in de vaste grond krijgen.'


Gigantisch probleem

De vergelingsziekte zorgde dit jaar voor grote problemen in bepaalde gebieden. 'Dat is inderdaad een gigantisch probleem. Het wordt onze telers niet makkelijk gemaakt. Je ziet nu wat voor een ellende ervan komt zonder neonics', geeft Koopmans aan. 'Dit is ook de hoofdoorzaak waarom de suikeropbrengst in sommige gebieden te wensen over laat.'

'Dit perceel valt wel mee, maar op het perceel wat we gisteren hebben gedaan, zie je toch dat de bieten jaar op jaar steeds vlotter ziek worden', weet Rommens. 'We hebben problemen genoeg, het wordt steeds moeilijker. Steeds meer middelen vallen weg. Het wordt een moeilijke opgave voor de komende jaren', verzekert Koopmans. Rommens vult hem aan: 'Het is in je bouwplan nog wel een rendabel gewas, maar de prijs moet eigenlijk wel wat omhoog.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer