Cercospora+neemt+toe+in+suikerbieten
Nieuws
© IRS

Cercospora neemt toe in suikerbieten

Nu de aanwezigheid van vocht in het bietengewas langdurig toeneemt, neemt cercospora zichtbaar toe. Uit alle teeltgebieden in Nederland wordt melding gemaakt van uitbreiding van aantastingen.

Zelfs op percelen waar meerdere keren is gespoten, blijft de ontwikkeling van cercospora aandacht vragen. Na de lange droogteperiode is er veel nieuw blad gevormd. Dit nieuwe blad heeft geen bescherming door eerder uitgevoerde bespuitingen en is daardoor vatbaar. Ook kan slaphangend blad tijdens de droogte een infectie via de bodem hebben opgelopen. Bovendien is de werking van fungiciden op slaphangend blad minder goed, meldt Cosun.

De druk is hoog, zo blijkt uit de BAS bladschimmelmonitor. Het langdurig vochtig klimaat in het gewas is samen met aanwezige infectie gunstig voor de schimmelontwikkeling. De aanwezigheid van infectie is afhankelijk van het bouwplan: intensieve teelt van bieten en andere waardgewassen als aardappelen (voor stemphylium) vormen een hoger risico.


Stemphylium

Ook de kans op aantasting door stemphylium neemt fors toe. De vlekjes die nu zichtbaar worden, zijn het gevolg van infectie één tot twee weken geleden. In deze vlekjes worden sporen gevormd die weer nieuwe infectie en vlekjes veroorzaken onder de huidige omstandigheden.

Via de BAS-app kunnen telers de ontwikkeling nauwlettend volgen en is het advies bij zichtbare ontwikkeling van bladschimmels een bespuiting uit te voeren. Let bij inzet van middelen op het geldende veiligheidstermijn, zo luidt het advies van Cosun.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer