EU+stevent+af+op+kleine+suikeroogst
Nieuws
© Johan Wissink

EU stevent af op kleine suikeroogst

Cosun Beet Company verwacht dat de suikerproductie in de Europese Unie (EU-28) dit jaar uitkomt onder de 17 miljoen ton.

Vorig jaar produceerden de Europese lidstaten bij elkaar nog 17,4 miljoen ton suiker en in 2018-2019 was dat 17,6 miljoen ton. De lagere productie is volgens Cosun Beet Company toe te schrijven aan een kleiner teeltareaal in de EU en aan de gevolgen van schade door droogte en schade door vergelingsvirussen en bladziekten.


Cosun meldt dat vooral landen als Frankrijk en Polen dit seizoen flink lagere opbrengsten verwachten. Manager agrarische zaken Gert Sikken zegt dat ook veel Franse bietentelers door droogte en vergelingsziekte zijn getroffen. 'De druk is daar nog hoger dan bij ons. Op diverse percelen is sprake van 40 tot 50 procent opbrengstderving.'


Gortdroge groeiomstandigheden

Over Duitsland zegt Sikken dat de stand van het bietengewas wisselend is en dat de verwachte opbrengsten sterk variëren. 'Het zal in elk geval geen topoogst worden', oordeelt hij. De situatie in België is vergelijkbaar met Nederland. De prognose bij onze zuiderburen valt volgens Sikken niet tegen. 'Maar ook de Belgen hebben te maken gehad met gortdroge groeiomstandigheden.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer