Iedere varkenshouder betaalt voor onderzoek en innovatie

Iedere varkenshouder moet meebetalen aan onderzoek en innovatie. Het ministerie van landbouw verleende vorige week de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de onderzoek- en innovatieagenda van de POV.

Iedere+varkenshouder+betaalt+voor+onderzoek+en+innovatie
© Twan wiermans

De aanvraag liep al sinds 2018 en het is de eerste keer dat er een AVV voor de varkenshouderij is verleend. Het principe van een AVV is dat iedere varkenshouder in Nederland, lid of geen lid van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), zich moet houden aan hetgeen verbindend verklaard is.

De komende periode zal de POV benutten voor de uitvoering van de AVV en de bijdrage van niet-leden. POV-leden hebben zelf al middels de contributie bijgedragen aan 'onderzoek en innovatie'.


Afdracht aan productschappen

Ook de periferie beslist en betaalt mee aan de agenda en uitvoering. In de toekomst zal de POV zich blijven inzetten om ook voor andere private onderwerpen het AVV-instrument toe te kunnen passen. In de tijd van de productschappen betaalde alle varkenshouders via de afdrachten mee aan onderzoek en innovatie. Toen die werden opgeheven, verviel dat collectiviteitsbeginsel.

Vanaf de oprichting van de POV is een speerpunt dat ook niet-leden meebetalen aan ontwikkelingen in de varkenshouderij. Het verlenen van een AVV voor erkende producenten- en brancheorganisaties maakt onderdeel uit van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer