POV: 'Mestbeleid ondoordacht en te beperkt'

Het mestbeleid houdt te weinig rekening met de praktische uitvoerbaarheid. 'Het is ondoordacht en beperkt tot hoofdlijnen', vindt Producenten Organisatie Varkenshouderij. Dat laat de POV weten als reactie op de plannen voor het toekomstig mestbeleid. Die presenteerde landbouwminister Carola Schouten 8 september.

POV%3A+%27Mestbeleid+ondoordacht+en+te+beperkt%27
© Nieuwe Oogst

De POV noemt het gepresenteerde mestbeleid te theoretisch. De praktijk moet zich in bochten wringen om eraan te kunnen voldoen. 'Het wordt tijd dat regels ten dienste staan van de praktijk in plaats van andersom', reageert de POV.

De producentenorganisatie wil weten hoe de minister de contouren denkt om te zetten naar gedragen en praktisch beleid waar bodem, gewassen en bedrijven bij geholpen zijn. Deze vragen zijn met de minister besproken. De sector krijgt van haar ruimte om mee te denken over de verdere uitwerking. Dat neemt evenwel de grote zorgen bij varkenshouders niet weg, verzekert de POV.


Onzinnige regel

Schouten meldt in haar mestbeleidplannen dat bedrijven met een mestoverschot alle mest van het bedrijf moeten verwerken. Er mag geen eigen mest op eigen grond, als het bedrijf daarnaast nog een mestoverschot heeft. POV vindt dit een onzinnige regel die niet bijdraagt aan het concept van kringlooplandbouw.


Op zijn grond moet de veehouder altijd eigen (onbewerkte) bedrijfsmest kunnen plaatsen, ook varkenshouders. POV is tegen het onnodig vervoeren en bewerken van mest. Mest moet juist zo dichtbij mogelijk worden afgezet en anders zo dichtbij mogelijk worden verwerkt.


Mestverwerking stagneert

POV pleit al langer voor meer verwerking van overschotmest: dus mest die een veehouder niet op eigen grond of via samenwerkingscontracten kwijt kan. De producentenorganisatie vraagt zich af hoe de minister ervoor zorgt dat er mestverwerkingscapaciteit komt voor alle mest die met haar beleid extra op de markt komt. 'Dat blijkt al jaren een lastige opgave; de kostprijs van verwerking blijft te hoog.'


Daarnaast krijgen nieuw te bouwen mestverwerkers te maken met jarenlange procedures, schetst de POV. Onder andere omdat gemeenten en provincies niet meewerken. Kritiek van de producentenorganisatie is er ook op het feit dat producten uit mestverwerking, ondanks het vele lobbywerk, nog steeds niet de erkenning en waardering krijgen die deze producten verdienen zodat ze breder toepasbaar zijn.


Actieprogramma vergeten

POV is bovendien teleurgesteld dat het landbouwministerie voorbij gaat aan alle investeringen die zijn en worden gedaan voor Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. Dat is een programma waaraan het ministerie zelf haar medewerking geeft en waarbij het behalen van milieuwinst een belangrijk doel is.

'Het programma wordt momenteel uitgerold in de praktijk, maar kennelijk is 'Den Haag' dat al weer vergeten', verklaart de POV. 'Het telkenmale wijzigen van regels zorgt voor een onwerkbare praktijksituatie, varkenshouders kunnen daar niet op investeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer