LTO vraagt aanpassing Friese ganzenregeling

LTO Noord regio Noord wil overleg met de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga over het provinciale ganzenbeleid voor de komende jaren. Het voldoet volgens de organisatie niet meer aan de huidige situatie.

LTO+vraagt+aanpassing+Friese+ganzenregeling
© niels de vries

Aanleiding is het alsnog schrappen van de mogelijkheid om in oktober afschot toe te passen voor de verjaging van kol- en brandganzen. Vorig jaar was dit nog wel mogelijk. Volgens regiobestuurder Jan Teade Kooistra van LTO Noord speelt er echter meer.

'Er komen steeds meer ganzen naar Friesland, maar de provincie lijkt alleen maar minder te willen doen aan ganzenbestrijding. Als LTO willen we dat boeren de komende jaren kunnen blijven bestrijden. Daarom willen we het voor de komende jaren nu eens goed regelen.'


Schrappen ondersteunend afschot

Het schrappen van de ontheffing voor ondersteunend afschot in oktober valt de agrarische sector in Friesland volgens Kooistra rauw op het dak. 'Het betekent niet alleen dat grondgebruikers de mogelijkheid wordt ontnomen om belangrijke schade aan gewassen te voorkomen. Daar komt nog eens bij dat de schade, die in oktober optreedt aan blijvend grasland, volgens de geldende regels niet wordt vergoed.'

Hij wijst er op dat provincies als Gelderland en Noord-Holland die schade wel vergoeden. Provincie Fryslân beroept zich echter op het beperkte aantal meldingen dat wordt gedaan over schade aan oktobergras.

Volgens Kooistra is dat onterecht. 'Zeker als je in de buurt van het IJsselmeer boert, is de kans op schade aanzienlijk.' Hij stelt vast dat het groeiseizoen er alleen maar langer op wordt en dat daarmee de waarde van het oktobergras blijft toenemen. 'Ik zie boeren het oktobergras nu in september maaien, omdat de ganzen het anders in oktober toch maar opvreten.'


Drempels

Volgens de LTO-bestuurder zou het al helpen als provincie Fyslân de drempels om schades te melden verlaagt. Dat kan door het eigen risico van minimaal 250 euro op nul te zetten en de legeskosten van 300 euro ook bij het melden van ganzenschade terug te storten. Nu geldt de laatste regeling alleen voor beschermde soorten als das en wolf. 'Ik roep de boeren in Friesland hierbij op om oktober- en winterschade toch te blijven melden. Alleen zo kunnen we het probleem duidelijk krijgen voor de provincie.'

Kooistra benadrukt dat boeren niet zitten te wachten op schade en schadevergoeding, maar graag willen dat hen de mogelijkheid wordt geboden om schade te voorkomen. 'Wij verwachten van de provincie dat ondersteunend afschot in 2021 weer mogelijk is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer