Biochar interessant als substraat in boomteelt

Stabiele koolstof in de vorm van biochar kan veen vervangen in substraten voor boomkwekerijproducten. Het voordeel van deze toepassing is onder meer de vastlegging van CO2.

Biochar+interessant+als+substraat+in+boomteelt
© Nieuwe Oogst

Dit blijkt uit onderzoek dat Delphy-Boomteelt de afgelopen vijf jaar heeft uitgevoerd in sierteeltgewassen. De onderzoeksvraag was of venig substraat eventueel gedeeltelijk kan worden vervangen met behoud van kwaliteit en opbrengst.

Met technieken op basis van pyrolyse is het mogelijk om van bijna alle organische reststromen, stabiele substraatfracties te maken met vergelijkbare eigenschappen als veen. Biochar wordt gemaakt door organisch materiaal onder zuurstofloze omstandigheden met hoge temperaturen te bewerken.


Minder uitstoot broeikasgassen

Voordeel van biochar is dat de oorspronkelijke koolstof behouden blijft. Het betekent dat netto CO2 wordt vastgelegd. Bij het gebruik van veen komt juist CO2 vrij via veenoxidatie. Producenten van substraten kunnen door gebruik te maken van biochar een bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

In het onderzoek van Delphy komt naar voren dat biochar basisch werkt en een hoog gehalte aan kalkmeststof bevat. Boomkweker moeten daarmee in de teelt rekening houden. Meer onderzoek is nodig voor de borging van de productkwaliteit en constantheid om te kunnen uitgroeien tot een volwaardige grondstof voor toepassingen in substraten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer