Zoektocht naar natuurlijke groeisubstraten

Wageningen UR zoekt partners voor een onderzoeksproject dat moet resulteren in nieuwe natuurlijke groeisubstraten voor gebruik in de tuinbouw.

Zoektocht+naar+natuurlijke+groeisubstraten
© ZLTO

Doel is om binnen een gedeeltelijk gesubsidieerd publiek-privaat samenwerkingstraject (pps) evenwichtige, duurzame en biologisch afbreekbaar natuurlijke substraten te ontwikkelen.

Gewenste eigenschappen

De huidige substraten zoals glaswol en veen hebben de gewenste eigenschappen voor de teelt van gewassen, maar zijn weinig duurzaam.

Veelal is voor het productieproces veel energie nodig of veroorzaakt de productie een hoge CO2-uitstoot. Veel substraten zijn ook niet biologisch afbreekbaar.

Niet apart afvoeren

Wageningen UR wil daarom op basis van natuurlijke, vezelrijke materialen zoals gras, vlas en hennep een volwaardig alternatief groeisubstraat ontwikkelen. Voorwaarde is dat het substraat na de teelt niet apart afgevoerd hoeft te worden.

De grootste uitdaging ligt volgens Wageningen UR in het omvormen van ruwe grondstof tot een gebruiksklaar en stabiel substraat dat de geteelde gewassen langdurig in vocht, zuurstof en nutriënten kan voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer