Substraat vergroent richting 2025

De substraatbranche heeft nieuwe ambities geformuleerd voor terugname en hergebruik van minerale wol. Voor Nederland is de doelstelling minimaal 90 procent hergebruik en mondiaal 35 procent in 2025.

Substraat+vergroent+richting+2025
© VidiPhoto

De koers voor de professionele markt is dat substraten in 2025 voor minimaal 35 procent bestaan uit hernieuwbare grondstoffen en voor de consumentenmarkt uit maar liefst 60 procent hernieuwbare grondstoffen. Ook is afgesproken geen basalt te winnen in groeves in beschermde natuurgebieden.

Met de beleidsagenda 'Een sterke, onmisbare basis' presenteerde de Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN) deze week haar ambitieuze agenda voor de toekomst.


RPP-gecertificeerd

Daarin legt zij de lat hoog als het gaat om verantwoorde veenwinning. In 2025 wil de substraatsector alleen nog maar veen gebruiken van RPP-gecertificeerde veenderijen (Responsibly Produced Peat). Hierbij worden strenge eisen gesteld aan de selectie en het gebruik van de productielocaties.

Cruciaal in RPP is de nazorg en het herstel tot natuur na gebruik van de productielocaties. De sector wil zich inzetten voor een continue verbetering met betrekking tot kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van substraten en stelt hiervoor ferme doelen, zo klinkt het.


Onderbouwde keuzes

'Om onze ambities op het gebied van duurzaamheid en transparantie verder vorm en inhoud te geven, wordt door de koepel bijgedragen aan de ontwikkeling van een Europese Life Cycle Analyse (LCA) voor substraten', zegt voorzitter Ted Vollebregt.

In deze LCA wordt voor de gehele levenscyclus van een substraat gekeken naar de duurzaamheidseffecten. 'Deze methodiek geeft de bedrijven in de sector betrouwbare informatie zodat onderbouwde keuzes in de samenstelling van substraten kunnen worden gemaakt.'.

Tijdens de recente ledenvergadering van de VPN is een eerste exemplaar van de vergroeningsagenda door Vollebregt overhandigd aan Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD).


Wereldspeler

De VVD-politicus gaf tijdens de presentatie van de ambities aan dat de potgrond- en substraatsector zichzelf meer moet laten zien: 'Mensen realiseren zich niet dat zonder potgrond en substraat geen teelt van groenten, bloemen en planten mogelijk is.'

De VPN vertegenwoordigt zo'n twintig innovatieve bedrijven die wereldspeler zijn als het gaat om innovatie en productontwikkeling. Op jaarbasis produceren zij ongeveer 7 miljoen m3 substraat, bij een omzet van 400 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer