Veenmos uit Finland als substraat voor aardbeien

Onder de naam Accretio introduceert BVB Substrates een teeltmedium dat is gemaakt van mos uit Finland, als duurzaam alternatief voor veen. Het nieuwe substraat lijkt ook interessant voor de aardbeienteelt.

Veenmos+uit+Finland+als+substraat+voor+aardbeien
© VidiPhoto

'Komend jaar gaan we Accretio uitgebreid in de praktijk testen, ook bij aardbeientelers', meldt verkoopadviseur Filip van Buynder van BVB Substrates. 'We zien dit als een serieus alternatief, of als aanvulling op het gebruik van veen voor substraatmengsels in diverse teelten.'

Van Buynder gaf op de Aardbeiendag in de stand van de leverancier van substraten uitleg over het nieuwe teeltmedium. Commercieel directeur Guido Linders van BVB Substrates presenteerde Accretio eerder al, tijdens een inleiding, als duurzaam teeltmedium.

• Lees ook: Discussie over residu op aardbei blijft sudderen

BVB Substrates heeft Accretio samen met een Fins partnerbedrijf ontwikkeld. De grondstof voor het medium is een veensoort dat wordt gewonnen op Finse mosvelden. 'Het betreft een bovenste laag veenmos in groot moerasrijk gebied', legt Van Buynder uit. 'Het mos groeit steeds snel weer aan. Daardoor kan om de vier tot vijf jaar op dezelfde plek worden gemaaid. Het zorgt ervoor dat er voorlopig genoeg product beschikbaar is', vervolgt hij.

Aanvankelijk was het de bedoeling om Accretio vooral toe te passen als teeltmedium voor potplanten. De laatste twee jaar zijn er echter ook proeven uitgevoerd in aardbeien.

Mengsel met kokos

'Op de proeftuin in het Belgische Hoogstraten hebben we een mengsel van Accretio met kokos vergeleken met substraten van 100 procent veen en 100 procent kokos. De resultaten in een doorteelt van Elsanta en ook bij doordragers zijn veelbelovend.'

Van Buynder vertelt dat BVB Substrates in de praktijk gaat testen met mengsels waarbij het aandeel Accretio oploopt van 20 tot 50 procent. 'En naast kokos gaan we het nieuwe product ook mengen met standaard veen', legt hij uit.

Linders maakt duidelijk dat Accretio een prima aanvulling lijkt op de bestaande substraten. Het sluit volgens hem goed aan op de wens van de sector om de CO2-footprint van de teelt te verlagen. In een brochure meldt BVB Substrates dat bij de winning van het veenmos de waterstand niet verandert en dat er daardoor nauwelijks CO2 vrijkomt.

Gezamenlijk onderzoek
Op initiatief van de aardbeiensector is in 2014 de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) opgericht. Bij dit onderzoekscollectief zijn inmiddels 86 telers (in totaal bijna 1.000 hectare), 34 vermeerderaars en veredelaars en 7 bedrijven in de periferie aangesloten. Tijdens de Aardbeiendag zijn de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer